Home Kultura ZBOG KORONAVIRUSA UPITNA MANIFESTACIJA 55. Jeseni održat će se pa makar trajale samo tri dana

ZBOG KORONAVIRUSA UPITNA MANIFESTACIJA 55. Jeseni održat će se pa makar trajale samo tri dana

by Ante R.

VINKOVCI – Kako se približavaju jubilarne 55. Vinkovačke jeseni, koje bi se trebale održati od 11. do 20. rujna, sve se više razmišlja hoće li uopće biti održane, s obzirom na to da je koronavirus opet aktivan te broj zaraženih raste i na vinkovačkom području gdje donedavno, i to više od mjesec dana, nije bilo novooboljelih.U Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni rade užurbano i nadaju se kako će se manifestacija održati kada je i planirana i da neće morati korigirati ili mijenjati program, jer drže kako treba pozitivno razmišljati.

– Mi radimo na organizaciji programa za svih devet dana Jeseni, kako je i planirano, ali još ćemo vidjeti hoćemo li program morati možda reducirati, s obzirom na pandemiju, i kakva će epidemiološka slika biti sredinom rujna, no, trudimo se napraviti posao što bolje. Nadam se da će pozitivna atmosfera kakva je u Organizacijskom odboru, među folklorašima i kod gradonačelnika Ivana Bosančića, prijeći i na Vinkovčane i njihove goste, jer mi radimo na tome da se 55. Vinkovačke jeseni održe od 11. do 20. rujna, kako je i planirano. Mi smo optimisti i Vinkovačke će se jeseni održati, možda ne i u cijelosti, ali bar u tri dana, onih udarnih dana, u petak, subotu i nedjelju – kaže Stjepan Đurković, tajnik ZAKUD-a, glavnog organizatora Vinkovačkih jeseni.

– Spremamo nekoliko scenarija kako bismo bili spremni održati Jeseni u skladu s mogućim ograničenjem javnih okupljanja. Vjerujemo da ćemo moći održati sve temeljne priredbe, no spremni smo i na moguća ograničenja. Sigurnost i zdravlje građana moraju biti na prvom mjestu, i jasno je da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji u rujnu – kaže gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Organizacijskog odbora.

Tema ovogodišnjeg otvorenja 55. Vinkovačkih jeseni je “Curo draga iz sokaka moga”, prema stihu iz pjesme “Milovo sam” Ivana Kozarca, a autor scenarija otvaranja, nakon niza godina kada je to bila prof. Ana Cvenić, sada je Marko Sabljaković, dugogodišnji dramski amater, glumac, redatelj i scenarist. On kaže kako je važno donijeti sliku Slavonije i njezina nekadašnjeg života, ali i ljudi koji su nam u nasljedstvo ostavili sve ono bogatstvo koje danas imamo u Slavoniji. Scenarij, podsjeća Sabljaković, naglašava ljubav kao univerzalnu pojavu inspiriranu svevremenskom ljubavi Marije i Ivana Kozarca, pa će u prigodi svečanog otvorenja ta ljubav vezati Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi.

– Scenarij želi istinitu vinkovačku priču o jednoj ljubavi na pozornici Jeseni pretočiti u svevremensku. Kroz nekoliko kratkih scena povezat ćemo život Ivana Kozarca s likovima njegove pripovijesti. Dvoje mladih između kojih bukti iskrena ljubav. U trenutcima njihove strasti i gorljive želje na put im staje nimalo laka sudbina s kojom se moraju suočiti. Bit će ovo niz događaja iz mladenačkoga života na sokaku kakav je bio nekada, a doživjeti ga treba svevremenskim. Ono što taj život obilježava može se opisati s jednom riječi – ljubav. U fragmentima scenarija pojavljuju se različita lica – momak i djevojka, njezin udvarač, roditelji koji dogovaraju brak i mještani maloga sela koji su uvijek sudionicima svega što se događa u tuđem dvorištu. Svi oni (ne)posredno utječu na živote dvoje mladih. Lica dramske igre stanovnici su maloga mjesta od kojih će poneki biti poticateljima duhovitih situacija, a nerijetko začut će se pjesma momaka i cura, mladenačka igra, cika u kolu, veselje…, čari života slavonskoga – kaže scenarist svečanog otvaranja Marko Sabljaković.

Dodaje i kako će priredba pokazati različitost tradicionalnih plesova i kola, narodno ruho i raskoš koje je do danas sačuvano i očuvano da u ovoj prigodi prikaže sve bogatstvo Šokadije.

Miroslav Flego / Glas Slavonije