Home Politika Hoće li biti u nemilosti , Milo moje, milo mame svoje

Hoće li biti u nemilosti , Milo moje, milo mame svoje

by Ante R.

Idućih dana članovi buduće vladajuće većine koja će glasati u Saboru za novu Vladu Andreja Plenkovića itekako će morati izbjegavati žarišta koronavirusa. Nakon što su se, naime, u izbornoj noći raspištoljili u stožerima, do daljnjeg za njih nema svadbi ni masovnih okupljanja, jer zarazi li se samo jedan zastupnik nove većine ili ode u samoizolaciju Vlada se neće moći izglasati kad je planirano.

Iako se očekuje da bi još poneki ‘džoker’ u zastupničkim klupama već u startu mogao dati glas Plenkovićevom timu, zasad je ta većina fiksirana na 76 zastupnika. Kao što je poznato riječ je o 66 zastupnika koji su u Sabor ušli na listi HDZ-a, osam zastupnika nacionalnih manjina, te Predraga Štromara predsjednika HNS-a i Natalije Martinčević koja će zamijeniti lidera Reformista Radimira Čačića. HSLS koji je na HDZ-ovoj listi osvojio dva mandata, i Reformisti, formirat će u Saboru svoj Klub.

“Naša će uloga biti da Vlada, koja će imati 76 ruku, bude stabilna i ima mir za provođenje reformi, bit ćemo brana svim uskim stranačkim interesima, ucjenama i ultimatumima, kao i ‘žetončićima’ – poručio je šef HSLS-a Dario Hrebak.

Sabor će odmah nakon konstituiranja donijeti zakone koje će omogućiti smanjenje broja ministarstava, kako bi se mogla izglasati nova Vlada. Prema najavama s Markova trga zasjedati će nekoliko dana do 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Potom idu na trotjednu stanku i u klupe se vraćaju koncem kolovoza. To je ranije nego inače, budući je ustavna stanka u ljetnom zasjedanju parlamenta do 15. rujna.

Do konstituirajuće sjednice Sabora parlamentarne stranke moraju dogovoriti koji će zastupnici obnašati dužnosničke funkcije u parlamentu.

Predsjednik Sabora će nanovo biti Gordan Jandroković, a treba izabrati i potpredsjednike. Prema Poslovniku Sabor može imati od tri do pet potpredsjednika, a te funkcije sa sobom donose i službene automobile i neto plaću od oko 20 tisuća kuna, ovisno o olakšicama.

Od pet potpredsjedničkih mjesta tri funkcije pripadaju vladajućima, a dvije opoziciji. Obično se potpredsjednička mjesta iz oporbene kvote dijele po broju mandata što znači da bi jedno mjesto pripalo SDP-u koji im 32 mandata, a drugo Domovinskom pokretu koji je osvojio 16 mjesta.

Iz Domovinskog pokreta neslužbeno stižu informacije da će za potpredsjednika kandidirati svog šefa Miroslava Škoru, koji je u više navrata izjavio da će sjediti u saborskim klupama i da neće na Markov trg slati zamjenu. Umjesto priželjkivane premijerske tako bi Škori utješna funkcija bila ona  potpredsjednika Sabora.

„Za potpredsjednika odluka nije donesena između ostaloga jer još mjesto nije ni ponuđeno – kratko je poručila Škorina glasnogovornica Marja Čolak. 

U SDP-a, koji na nakon izbornog fijaska trenutno ima važnijih briga od potpredsjedničkog mjesta, još nisu razgovarali tko bi mogao ići na tu funkciju, a čini se da bi i oni podržali Škoru za jednog od potpredsjednika. Dosadašnja je praksa u parlamentu bila takva, iako je bilo iznimki, da opozicija i vladajući u kompletu podrže novo vodstvo Sabora.

Što se tiče SDP-ovog potpredsjedničkog mjesta Peđa Grbin kandidat za budućeg predsjednika stranke, decidirano nam je kazao kako on neće obnašati tu dužnost, dok je bivši predsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk dao poslovično nedefiniran odgovor: „Prijedlog će utvrditi Klub zastupnika na inicijativu predsjednika SDP-a ili deset zastupnika“.

Budući se šef SDP-a povukao inicijativa može doći i od Zlatka Komadine, koji trenutno ima Bernardićeve ovlasti.

Nove potpredsjednike iz SDP-a i Domovinskog pokreta podržali bi i Mostovci:

„Glasovat ćemo sukladno dogovoru i broju zastupnika u Saboru. Nikad se nije gledalo tko je kandidat nego tko im koliko zastupnika u svom Klubu i kakav je odnos snaga – poručio je Nikola Grmoja, zastupnik Mosta.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević?

Glavne konture buduće Vlade su poznate, kao i potencijalni ministri o kojim smo pisali, a koliko će konačno imati ministarstava definitivno će odlučiti Andrej Plenković idući tjedan. Tada će se znati i tko će biti potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava. Taj će resor pripasti manjinama, odnosno SDSS-u, kao što je bilo i u Vladi Ive Sanadera kad je na toj funkciji bio Slobodan Uzelac. Ovaj put izvori iz vladajuće većine, kazuju da će na to mjesto  biti predložen SDSS-ovac Boris Milošević, piše Slobodna Dalmacija