Home Svijet Večer kaosa u Beogradu, letjele baklje, kamenje i suzavci, muškarac uboden nožem

Večer kaosa u Beogradu, letjele baklje, kamenje i suzavci, muškarac uboden nožem

by Ante R.

U NEKOLIKO gradova Srbije su se i u petak navečer održali antivladini prosvjedi, potaknuti prije tri dana epidemiološkom i političkom situacijom u zemlji, a ispred skupštine Srbije su nešto poslije 21 sat počeli incidenti.

Ispred zgrade srpskog parlamenta isprva je bila postavljena metalna ograda, a nakon što je stotinjak agresivnih prosvjednika pokušalo ući u parlament, na platou ispred zgrade skupštine raspoređene su postrojbe žandarmerije i policije.

Počelo mirno pa krenulo sa sukobima, jedan mladić izboden nožem

Prosvjed je počeo mirno, uz blokadu prometa ka središtu grada, a nekoliko skupina agresivnih prosvjednika, od kojih su neki nosili fantomke na licu, bili su vrlo agresivni i prema izvjestiteljima beogradskih medija i u naguravanju su potisnuli novinare sa stubišta ispred skupštine.

Prosvjednici su razbili prozore na zgradi parlamenta.

Oko 21:45 policiji je počelo pristizati pojačanje.

Policija je ranije priopćila da je nakon napada i uboda nožem u svađi ispred parlamenta uhapšen napadač (47) koji je ozlijedio 32-godišnjeg muškarca.

Stampedo, goleme količine suzavca i sukobi policije i prosvjednika

Nekih pola sata trajalo je zatišje i nije bilo sukoba ispred skupštine Srbije, ali je oko 23 sata manja skupina prosvjednika desetak minuta počela neprestano bacati kamenje, betonske blokove, topovske udare i baklje. Policija je trpjela napade desetak minuta, a onda je krenula u juriš.

Stampedom su rastjerali prosvjednike po obližnjim ulicama, a onda u narednih sat vremena potisnuli prosvjednike i iz tih ulica daleko od centra Beograda. U tim akcijama policija je koristila goleme količine suzavca, a više ljudi je ozlijeđeno, što policije, što prosvjednika.

Među ozlijeđenima je bilo i novinara. Valja dodati da su maskirane skupine mladića konstantno prijetile novinarima da ne snimaju njihove agresivne akcije i napade na policiju.

Kako je vrijeme odmicalo tako je policija uspješno rastjerivala i sve veći broj prosvjednika. Oko sat vremena trajali su sukobi u pojedinim ulicama oko skupštine Srbije, ali do ponoći je većina njih ugušena.

Ono što je uslijedilo su brojna uhićenja prosvjednika od strane policije, donosi portal Index