Milanović : ”Neka viču, neka se deru na mene, ali neka ne oblače tu majicu. Ako Plenković obuče tu majicu? Neće, neće. Neće je obući, to njemu smeta isto kao meni”

25
Foto : izvor N1.

Svečanim završetkom obuke 2. naraštaja za razvoj vođa ‘Marko Babić’ i prijemom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata započelo je danas obilježavanje VRO Oluja na kojem sudjeluje i predsjednik Republike Zoran Milanović.

U izjavi novinarima nakon svečanosti, odgovarajući na pitanja o mogućem dolasku pojedinaca u majici s grbom HOS-a, kako bi bilo dobro da se ne sramotimo kao država.

”Neka viču, neka se deru na mene, ali neka ne oblače tu majicu. Ako Plenković obuče tu majicu? Neće, neće. Neće je obući, to njemu smeta isto kao meni”, rekao je.

Kazao je kako tu majicu sigurno neće obući ni članovi Vlade jer su to odgovorni ljudi.

Kratko se osvrnuo i na Plenkovićevu izjavu da se dosađuje. “Nisu to bile teške riječi, jedino je reako da se dosađujem, ali to je bilo u kontekstu moje funkcije, ja to nisam osobno shvatio”, ističe.

Novac iz Europske unije

Govoreći o novcu koji će Hrvatska dobiti iz Europske unije, Milanović je rekao kako se nekoliko sila spaja što se novca tiče.

“ovci iz prvog sedmogodišnjeg razdobilja, novi novci i nova generacija, to su ovih 10 i više milijardi koju smo dobili zbog koronkrize. Zato je posao premijera hitan i neodgodiv da se novac uzme”, kazao je.

“Treba im uzeti novac, na tome mora raditi cijela Vlada”, dodaje.

Odlikovanje umirovljenog generala Zlatana Mije Jelića

Komentirao je žustre reakcije na njegovu odluku da odlikuje Zlatana Miju Jelića, optuženog za ratni zločin u BiH.

“Što da vam kažem a da ne krene svađa? Najbolje ništa, rekao je predsjednik”, no ipak je odlučio reći nešto više o toj temi.

“Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Dediću koji je osuđen za ratni zločin kao problem. Nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac. Nije isto Delić i Mladić i Karadžić. Ja ne odajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti picky, ne možemo mi birati. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste postrojbe oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Dedić. Neki ljudi su nažalost zarobljenici očekivanja. Na takav način nećemo graditi dobre odnose sa susjedima, rekao je Milanović, a donosi N1.

Potom se osvrnuo na odnose s Bosnom i Hercegovinom.

“Ja rijetko ili nikad ne prozivam ljude u BiH, ali možda da počnemo od toga da se Hrvatima omogući da biraju sami svoje članova predsjedništva. Bosna je nastala na pravu konstitutivnih naroda, Hrvatima su neka prava naprosto ukradena”, kazao je.

Obljetnica u Kninu

Milanović je rekao kako sigurno neće dopustiti da se od hrvatkse države radi ruglo.

“Siguran sam da će se premijer potruditi da bude čisto. Sutra je u Kninu proslava, ne komemoracija. Ja ne očekujem od svakoga u Hrvatskoj da slavi na isti način svaku stvar. Zato mi je drago da Milošević dolazi”, ističe.

“Hrvatska nikad nije pala u moralnu katastrofu. Bilo je grešaka i bilo je propusta, ali pobjeda je bila velika, čista i nedvojbena. Onima kojima je krivo, neka im bude krivo i dalje. Zato mi je drago da dolazi Boris Milošević koji je i u mojoj vladi bio dužnosnik”, dodaje.

Komentari