Home Izdvojeno TU ŽELI I DALJE ŽIVJETI Šerbedžija: ‘Hrvatska je moja domovina, ali kritizirao sam neke pojave za njezino dobro’

TU ŽELI I DALJE ŽIVJETI Šerbedžija: ‘Hrvatska je moja domovina, ali kritizirao sam neke pojave za njezino dobro’

by Ante R.

Ovo je moja zemlja, u kojoj sam rođen i u kojoj sam cijeli život živio i postao to što jesam. Odrastao sam u Hrvatskoj i Hrvatska je moja domovina, govori Rade…

Osim o glumačkim ostvarenjima i karijeri, glumac Rade Šerbedžija (74) nerijetko priča i o politici i ratu. Sad je o tome progovorio u razgovoru za Večernji list.

– Ja sam čovjek koji je protiv rata. Bio sam, ostajem i uvijek ću biti. Mislim da se problemi trebaju rješavati mirnim sredstvima – govori Rade, koji rat smatra užasnim i prljavim.

Rade je početkom devedesetih otišao iz Hrvatske, a objasnio je i kako je do toga došlo. Nakon što se razveo, glumac je 1990. napustio Hrvatsku. Otišao je u Suboticu, gdje je sreo Lenku Udovički (53), s kojom je sada u braku.

– Tamo smo počeli zajednički život. Oženili smo se 1991., neposredno prije rata. Lenka ostaje u drugom stanju. Često smo odlazili u Sarajevo. Zapravo u to smo vrijeme živjeli između Sarajeva i Beograda. U Sarajevu sam bio kada je tamo počeo rat. Vratio sam se u Beograd. Lenka je rodila našu kćer Ninu 26. svibnja 1992. godine. Ja sam morao otići iz Beograda 27. svibnja. Otišao sam preko Mađarske u Ljubljanu – priča Rade.

Za njim je došla i Lenka s kćeri Ninom. U Ljubljani su živjeli godinu dana, a onda je dobio glavnu ulogu u filmu ‘Prije kiše’ Milča Mančevskog i preselili su se u London, gdje su proveli deset godina. Sljedeća destinacija im je bio Los Angeles. Naposljetku, vratio se u Hrvatsku.

–  Ovo je moja zemlja, u kojoj sam rođen i u kojoj sam cijeli život živio i postao to što jesam. Odrastao sam u Hrvatskoj i Hrvatska je moja domovina. Kritizirao sam neke pojave u Hrvatskoj, kao što mnogi moji prijatelji, Hrvati, kritiziraju neke pojave u Hrvatskoj, za dobrobit ove zemlje i njezinih ljudi, s kojima sam živio, odrastao i s kojima i dalje želim živjeti – kaže Rade.

Više pročitajte OVDJE.