Home Izdvojeno Anušić o Festivalu slobode: Ne smije se širiti panika ni anarhija

Anušić o Festivalu slobode: Ne smije se širiti panika ni anarhija

by Ante R.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u N1 studiju uživo rekao je da se pripremaju za lokalne izbore, no nisu još točno definirali svog kandidata za gradonačelnika Osijeka.

HDZ-u su uoči lokalnih izbora pristupila tri bivša HDSSB-ovca, uključujući Dragana Vulina. Ivan Anušić kaže da je to rezultat višegodišnje suradnje:

“Kad govorimo o ova tri gospodina, formalizirali su ulazak u HDZ, već tri godine surađujemo. Niz ljudi se učlanjuje, i oni koji su bili politički aktivni, i oni koji nisu. Pripremamo se za lokalne izbore. Cilj je voditi grad Osijek od 2021. zajedno sa županijom, Vladom i svim projektima i pokrenuti grad Osijek s mrtve točke.”

Lokalni izbori i EU projekti

Kao jedan od najozbiljnijih kandidata za gradonačelnika Osijeka iz redova HDZ-a je Ivan Radić, no Anušić je istaknuo da službeno još neće izaći s potvrdom. Premda HDZ još nije držao vlast u tom gradu, Anušić je optimističan:

“Županija i grad su vezani. Grad Osijek nije nikad imao čelnog čovjeka iz redova HDZ-a i za to je prvenstveno kriv sam HDZ, kad je svojom nekonstantnom politikom, koja nije bila jasna, tada gubio potporu. Niz čelnika su se izmjenjivali, nitko nije napravio ništa kvalitetno i dobro da Osijek zaživi kao centar istoka Hrvatske što je njegova primarna zadaća. Očekivalo se od tih gradonačelnika da pokrenu grad. Tu ne postoji nijedna konstanta, stalno se tražilo nešto pogrešno i to pokazuju rezultati. Vrijeme je da se iz tih raznih političkih opcija promijeni politika biranja gore od goreg i započnemo s novim razdobljem.”

Na kritike iz SDP-a odgovara:

“Kod nas se oporba ponaša tako i to je njihova zadaća. Kad govorimo o Hajdukoviću, nekoliko mandata zaredom je bio najskuplji zastupnik u Saboru i za to vrijeme Osječko-baranjska županija je ubačena u statističku regiju s Gradom Zagrebom što nas je devastiralo kroz EU projekte, i umjetno nam podiglo postotak razvijenosti. Tad sam bio načelnik općine Antunovac, molili smo Milanovića da se to ne dogodi. Tad je Hajduković digao ruku i za to i izravno izbio nekoliko milijardi kuna izravnih investicija u Slavoniju. Sad mijenjamo i statističku regiju gdje Slavonija i Baranja postaje Panonska regija pa ćemo moći povlačiti bolja sredstva.”

Komentirajući realizaciju projekata sa sredstvima EU fondova Anušić je rekao da je ključno imati projekte s najnižih razina jer bez toga ne može napredovati gospodarski razvoj. Dodao je da će u Sisku biti sastanak svih župana s premijerom te da će naći rješenje za uštede u proračunima kako bi lokalne jedinice mogle sudjelovati u sufinanciranju EU projekata.

Koronavirus i mjere Stožera

Dotaknuli su se i teme Festivala slobode, prosvjeda protiv mjera Stožera koji je u subotu na glavni zagrebači trg izmamio velik broj ljudi.

“Živimo u demokratskoj državi da bi se moglo nesmetano i bez kazne odlaska na Goli otok moglo reći svoje mišljenje. Tako su i oni imali pravo na svoje mišljenje. Nemam s tim problem. Imam problem što Hitna pomoć nije mogla doći do osobe koju je trebalo hospitalizirati, to se nije smjelo dogoditi kao i ono što pokušavamo svi staviti pod kontrolu – ne smije se širiti panika ni anarhija”, rekao je Anušić i dodao:

“Koronavirus koji već mjesecima maltretira cijeli svijet, moramo shvatiti ozbiljno. Svi koji su s koronom prošli kao s običnom gripom, kažu da se s tim može živjeti, ali oni na respiratorima, s teškim simptomima, ne razmišljaju tako. Kad dobijemo cjepivo ili lijek, tad više sve mjere neće biti potrebne. Do tad se moramo pridržavati svega jer postoji ogromna mogućnost da se zdravstvenom sustavu dogodi kolaps. Nemojmo te mjere gledati kroz prizmu zabranjenog, nego da spriječimo drugi korak koji će se dogoditi ako se poveća broj zaraženih, a to je zagušenje i pad zdravstvenog sustava, a onda će i drugi bolesnici biti ugroženi i povećat će se smrtnost onih koji nisu ni imali kontak s koronom.”

Rekao je da je lako govoriti, ali kad se u obitelji dogodi smrtni slučaj, za njih je to tragedija i tako to treba i gledati. “Mjere nisu toliko restriktivne, one su takve da se zaštite oni kojima bi korona mogla biti pogubna. Pogotovo domove za starije moramo čuvati, a nakon lijeka ćemo moći normalno živjeti”, rekao je Anušić.

Na kraju je rekao da HDZ ni za Zagreb nije definirao kandidata za lokalne izbore: “Na stranačkim tijelima treba razgovarati, imat ćemo kandidata, ali tko ne znam – Marić, Beroš… Žurimo s imenima, previše ih ubacujemo u eter, nismo još ozbiljno o tome razgovarali, ima vremena do izbora.”