Home VijestiDogađaji Plenković: U Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, ali svi moraju prihvatiti svoj dio odgovornosti

Plenković: U Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, ali svi moraju prihvatiti svoj dio odgovornosti

by Ante R.

Na komemorativnom skupu u Varivodama u ponedjeljak, u 11 sati, uz predstavnike srpske zajednice bio je i premijer Andrej Plenković.

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Općina Kistanje održalo je u ponedjeljak, u 11 sati, u Varivodama kraj Kistanja komemorativni skup za devetoro srpskih civila ubijenih u tom selu 28. kolovoza 1995. godine, donosi N1.

Skupu je, osim članova srpske zajednice među kojima će biti predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, bio nazočan i premijer Andrej Plenković.

U svom govoru na komemoraciji, Pupovac je poručio da je dva mjeseca nakon Oluje ubijeno mahom starije stanovništvo u Varivodama, Gošiću i drugim mjestima.

“Ubijalo se u drugim mjestima u okolici Knina”, rekao je Pupovac, spomenuvši nekoliko desetaka civila i ratnih zarobljenika koji su ubijeni.

Nakon Pupovca govorio je i Plenković. Rekao je da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja. “Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam sućut zbog smrti pripadnika vaše obitelji”, poručio je Plenković.

Pripadnicima srpske manjine rekao je da želi poslati poruku mira i pomirenja. “To znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija i zaslužuje nedvosmislenu osudu. To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u sujednim selima, gdje su stariji pripadnici također ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali”, rekao je Plenković.