Home Izdvojeno Krunoslav Olujić optužuje : “Odgovorno tvrdim da je Plenković znao i za mjere i za Klub”

Krunoslav Olujić optužuje : “Odgovorno tvrdim da je Plenković znao i za mjere i za Klub”

by Ante R.

Bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić objašnjava zašto niti u tragovima ne vjeruje Andreju Plenkoviću da nije znao za USKOK-ove izvide u Aferi Janaf. Izjavu Josipe Rimac po izlasku iz Remetinca nazvao je “pilatovskim pranjem ruku”, donosi N1 televizija

Klub Dragana Kovačevića tijekom dana su, podsjetio je voditelj N1, zastupnice Marijana Puljak i Dalija Orešković nazvale “ilegalnom točionicom alkohola”. Je li prihvatljivo da je tamo zalazio i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić?

 

“Predsjedniku županijskog suda nije mjesto u tom klubu u Slovenskoj ulici”, rekao je Olujić, “tim više što je predsjednik najvećeg županijskog suda u Republici Hrvatskoj, a kao predsjednik tog suda obnaša i dužnost suca prvostupanjskog kaznenog odjela i odjela sudaca prvog stupnja za djela iz nadležnosti USKOK-a.”

Olujić, kaže, tamo nikada nije zalazio:

“Nikada ga nisam prepoznao kao slavonski klub, nego kao mjesto za političke, gospodarske elite koje se tamo vrlo često druže kako bi dogovarale političke, kadrovske poteze.”

Za odgovore ministara koji su tamo bili, Olega ButkovićaTomislava Ćorića i Josipa Aladrovića, Olujić je rekao da su to “nedopustivi odgovori”, a za onaj ministra Ćorića da “neće reći što je tamo radio”, ocijenio je da se ne bi čudio da taj ministar uskoro “pretekne po bahatosti i premijera Plenkovića”:

“Resorni ministar koji je bio u posebnim odnosima s Kovačevićem, vrlo će se brzo naći u situaciji da će javnosti morati odgovoriti što je tamo radio.”

Za navodno ostavljanje mobitela na ulazu u “klub”, Olujić smatra da je sporedno pitanje, da samo pokazuje koliko su ministri neoprezni. Potom je komentirao je li ministre trebalo upozoriti da su mjesecima kolateralni objekti mjera praćenja aktivnosti Dragana Kovačevića i drugih:

“Možda su sigurnosni razlozi da su trebali biti obaviješteni… Ali možda bi pokušaj njihovog obavještavanja u tom smislu ili davanja određenih obavijesti možda bi na najgori mogući način preduhitrio neke poteze, provođenje nekih izvida ili dokaznih radnji koje je USKOK možda tada provodio.”

Olujiću je indikativan i broj ljudi koji je zalazio u “klub” i broj ministara među njima. Objašnjavajući da glavni državni odvjetnik nije neovisan od politike, već time što ga bira Sabor, u kojem HDZ ima većinu, na prijedlog Vlade, a uz preporuku Odbora za pravosuđe, Olujić je konstatirao da u neovisnost DORH-a u takvim uvjetima vjeruju samo “politički naivni Hrvati”.

Zatim je rekao što misli o tome kad premijer Andrej Plenković kaže da nije znao ništa o izvidima u aferi Janaf-Petek:

“Odgovorno tvrdim da je premijer o tome znao i da je morao znati… Ne samo kao predsjednik i premijer Vlade, nego i kao predsjednik HDZ-a, da je znao o slučaju s Kovačevićevm.”

Rekao je da se premijer pretvara da ništa nije znao “zato što mu je tako jednostavnije””, da “bježi od javnosti”:

“Djetinjasto se brani da, da je znao, ne bi dopustio da Kovačević dobije novi mandat u Janafu”, kazao je Olujić, “njegova vlada je tada ovisila o nekoliko žetončića, pa tako i HNS-a, kojemu je u širem smislu pripadao i Kovačević.”

U nastavku gostovanja komentirao je izjavu Josipe Rimac koja je u tim trenucima izašla iz Remetinca nakon četiri mjeseca. Rekao je da bi ona, ako bi se osjetila “izdanom ili prodanom”, mogla progovoriti o “nekim relacijama”.

“Ovo njeno obraćanje djeluje poncije pilatovski, kao pranje ruku, kao negiranje odgovornosti. Tek će morati ući u obračun s dojučerašnjim prijateljima, morat će dokazati da je to politički, montiratni proces. Pokušat će se prikazati kao žrtveno janje hrvatskog pravosudnog sustava”, kazao je.