Home Izdvojeno SARKAZAM NA BAUKOV NAČIN : Predsjednik brani ministre

SARKAZAM NA BAUKOV NAČIN : Predsjednik brani ministre

by Ante R.

SDP-ov Arsen Bauk gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao odnos predsjednika Vlade i države, curenje inofrmacija u aferi Janaf te sigurnosnu provjeru ministara.

“Vjerujem da će nakon sjednice ministar Božinović razjasniti neke stvari koje su i javnosti i zastupnicima nejasne, a do tada ćemo čekati i pratiti ovo što se zbiva na relaciji predsjednik-premijer. Kada sa strane stavimo njihova podbadanja koja su dosta kreativna, ostaje pitanje o tome koliko i dokle bi najviši državni dužnosnici trebali znati ono što rade druga državna tijela.

Pod pretpostavkom da su i ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vlade odgovorne osobe i da neće biti ti od kojih će curiti informacije o istragama i s obzirom na ovaj dio odredbi drugih zakona koji govore o koordinaciji svih državnih tijela i ulozi predsjednika Vlade i predsjednika države, onda je to jedna ozbiljna tema koja zaslužuje ozbiljnu raspravu koji bi prvenstveno trebali provesti njih dvojica s najbližim suradnicima”, smatra Bauk.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika države Zorana Milanovića koji se “ispričao” ministrima za namagarčenje.

“Shvatio sam da predsjednik brani ministre jer doista sam sasvim siguran da ih je netko upozorio da se oni ne bi doveli u takvu situaciju.”

Bauk je komentirao i curenje informacija o istrazi u aferi Janaf.

“Mislim da dio ovog što se objavljuje u medijima, a u medijima se ipak objavljuje nakon što završi ta vrsta obrade, ima određeni učinak na stvaranje dojma o određenim osobama, a onda i na neki način opravdanje rada organa gonjenja. Onda se više ne postavlja pitanje zašto. Bez obzira na to što je riječ o neovisnim tijelima, i DORH i policija i USKOK pod određenom su kontrolom javnosti i nije im svejedno kad dođu određena pitanja i na njih se traži logični odgovori nakon.

Bauk je komentirao i povjerenje hrvatskih građana u institucije.

“To se redovno mjeri i pokazuje da je povjerenje građana relativno nisko. Mislim da je vojska konstantna institucija kod nas u koju građani imaju povjerenja, a nakon toga dolaze druge institucije, obično, predsjednik, Vlada i Sabor.

Više puta se moglo vidjeti da kod političkih dužnosnika, ali i šefova javnih tvrtki postoji veliki nesrazmjer između plaće i imovine koju posjeduju.

“Mnogi su politički dužnosnici na greškama u imovinskim karticama završili svoje političke karijere. Šefovi javnih tvrtki su vjerojatno četvrti ili peti u interesu javnosti i prolaze ispod radara. I oni su dužni objavljivati imovinske kartice. O nekima od njih se pisalo u medijima, ali nije to zadržalo toliko pažnju da bi se stvorio pritisak na premijera ili ministra da ih se smijeni. Kovačević sigurno ima na stranici Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa svoju imovinsku karticu i ako nije prijavio sve što je trebao, to je dovoljno da se protiv njega pokrene postupak, barem pred Povjerenstvom”, rekao je Bauk.

Osvrnuo se i na pitanje sigurnosne provjere ministara.

“Nije obavezna za ministre, nikad kandidati za ministre nisu sigurnosno provjeravani”, kazao je Bauk i dodao da se to nije moglo ni fizički izvesti nakon izbora.

“Onoga koga je narod izabrao na izborima ne može SOA dodatno diskvalificirati da ne obavlja neku dužnost. Naravno, premijer uvijek može zatražiti sigurnosnu provjeru za sve suradnike i može im reći da će ih mijenjati ako odbiju to, ali to nije njegova zakonska obveza”, zaključio je Bauk.