Home Izdvojeno Vukas saziva sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost, zatražen je izvještaj Božinovića

Vukas saziva sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost, zatražen je izvještaj Božinovića

by Ante R.

Nikša Vukas, predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, komentirao je za N1 što će saborski odbor napraviti po pitanju curenja informacija o istrazi u aferi Janaf.

“U zadnjem izvješću SOA-e navodi se da sustavna korupcija rasprostranjena u svim segmentima društva jedna je od ugroza nacionalne sigurnosti. Nedopustivo je da uvijek informacije iscure dan prije kada su političari u pitanju. Puno se kaznenih djela napravi i po drugim sferama i nikada ništa ne iscuri. Međutim, kada je političar upleten sve iscuri vani i dan ili dva po medijima sve čitamo”, navodi Vukas te kaže da je odgovor tražio i od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

“Poslali smo upit ministru Božinoviću zbog čega cure informacije i što rade da se to spriječi. Sigurno ćemo sazvati odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da vidimo što u sustavu ne valja. Ako su djelatnici radili deset mjeseci, tko se usudio uništiti dan prije sve to? To je ozbiljna stvar koja se ponavlja iz slučaja u slučaj”, istaknuo je.

Vukas je dodao da bi se sjednica odbora mogla održati sljedeći tjedan.

Predsjednik Zoran Milanović poručio je da je premijer Andrej Plenković trebao biti obaviješten o istrazi.

“Sigurno je da o nekim ključnim stvarima u državi premijer i predsjednik trebaju znati jer su oni ti koji štite ustavnopravni poredak. Vidimo da Milanović kaže da je znao kada je bio premijer, a Plenković kaže da on ne zna pa ćemo i to razmotriti”, rekao je.

Vukas ističe kako je problem curenja informacija prioritet saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“Nedopustivo je da to sve ide van, da to sve možemo čitati u medijima jer ako želimo biti ozbiljna zemlja i iskorijeniti korupciju, time se moramo pozabaviti. Manje-više uvijek cure informacije kada je politika u pitanju, a inače ne. Odbor će doprinijeti da se to više ne događa. Idemo istražiti to, gdje curi. Zna se tko je sudjelovao u svim tim pripremnim radnjama pa do uhićenja. Moramo se ostaviti sitnog politikantstva i uhvatiti se s tim u koštac”, kazao je.

Vukas smatra da određeni dužnosnici trebali biti upoznati s Klubom Dragana Kovačevića, ali da ima tamo nikako nije bilo mjesto.

“I načelnik glavnog stožera i predsjednik bi trebali biti upoznati s tim Klubom, tko se tamo nalazi. U sustavu se našla krtica koja je to pustila dan prije vani i to je ono čime će se saborski odbor baviti. Mislim da u tim nekim opskurnim klubovima nije mjesto ni predsjedniku ni premijeru ni ministrima, a pogotovo ministru koji je nadređen predsjedniku uprave Janafa na koncu njegova mandata. To se događalo u lockdownu kada smo bilo djelomično ograničeni. Na neki način neki su bili bioteroristi, a neki iz državnog vrha u opskurnom klubu na dva metra od neke brojalice dogovaraju velike strateške poslove”, kazao je Vukas.