Home Izdvojeno Zašto Milanović 9,5 mjeseci prije roka ide u rat za Vrhovni sud

Zašto Milanović 9,5 mjeseci prije roka ide u rat za Vrhovni sud

by Ante R.

‘Očekujem da razgovaramo, ali neću moliti. Imamo ozbiljan problem, imamo krdo skandala, neću prestati o tome govoriti‘, kaže Milanović

Ja ću sutra predložiti predsjedniku Sabora imenovanje predsjednika Vrhovnog suda, hoćemo li o tome raspravljati? S kim da razgovaram o tome, sa Škorom? Očekujem da razgovaramo, ali neću ja njega moliti. Pa daj, čovječe, imamo ozbiljan problem, imamo krdo skandala, neću prestati o tome govoriti”, izjavio je uz ostalo jučer u Donjem Miholjcu predsjednik Republike Zoran Milanović, uvodeći tako kao jednu od tema razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem i izbor novoga predsjednika Vrhovnog suda.

Naime, Milanović je boraveći u subotu u Pregradi najavio da će razgovarati s premijerom s kojim ovih dana razmjenjuje “verbalnu paljbu” ne samo o aferi Janaf nego i o funkcioniranju državnih institucija, piše Jutarnji list.

Natječaj na proljeće

– Vidi se iz aviona da se stabilizirao – rekao je jučer Plenković, aludirajući na Milanovićevu tvrdnju da je puno stabilniji od premijera. Na pitanje hoće li doći do sastanka s Milanovićem, Plenković je rekao da je to bespredmetno: – Jedini sastanak koji ćemo imati bit će za imenovanje veleposlanika.

Zanimalo nas je, međutim, zbog čega Milanović u raspravu uvodi i predsjednika Vrhovnog suda, ako četverogodišnji mandat predsjedniku VS-a Đuri Sessi istječe tek za devet i pol mjeseci, 14. srpnja 2021.

– O izboru predsjednika Vrhovnog suda uopće se još nije razgovaralo u predsjednikovu uredu jer to će postati aktualno tek negdje u travnju ili svibnju iduće godine, ovisno o tome kad će Državno sudbeno vijeće (DSV) raspisati natječaj za novog šefa Vrhovnog suda. Milanović već nekoliko dana ponavlja da on i premijer moraju razgovarati, a temu predsjednika Vrhovnog suda je naveo samo kako bi ilustrirao kako važnih tema za razgovor između njih dvojice ima puno – rekao nam je izvor iz Ureda predsjednika RH na pitanje zašto Milanović sad otvara i temu izbora predsjednika VS-a.

Procedura izbora predsjednika VS-a ne tiče se izravno Plenkovića kao šefa Vlade, jer Vlada formalno i ne sudjeluje u procesu izbora predsjednika VS-a. Međutim, tema izbora novog predsjednika VS-a Plenkovića se tiče kao šefa HDZ-a, stranke koja u rukama drži većinu u Saboru, a time ima i odlučujuću ulogu u procesu izbora predsjednika VS-a koji je ujedno i čelnik ukupne sudbene vlasti u Hrvatskoj i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. Sessa je na prijedlog bivše predsjednice i odlukom većine u Saboru za predsjednika Vrhovnog suda izabran 14. srpnja 2017. pa mu četverogodišnji mandat istječe u srpnju 2021.

Do tada DSV mora raspisati javni poziv za novog šefa Vrhovnog suda, a zatim imena kandidata koji zadovoljavaju propisane uvjete uputiti Uredu predsjednika države. Predsjednik predlaže Saboru jednog od kandidata koji se javio na natječaj, o kojem se zatim izjašnjava Opća sjednica Vrhovnog suda koju čine svi suci toga suda, zatim saborski Odbor za pravosuđe i naposljetku ga bira Sabor većinom glasova.

Sessa je zadnji predsjednik VS-a koji je izabran bez natječaja tako da je predsjednik države diskrecijskom odlukom birao kandidata za tu dužnost kojeg je predlagao Saboru. Zakonskim izmjenama iz 2018. uvedena je novina da DSV raspisuje javni natječaj pa šefa VS-a, a kandidati su osim životopisa dužni priložiti i program rada. Predsjednik, dakle, čelnog čovjek sudbene vlasti ubuduće mora predložiti iz kruga onih koji su se javili na natječaj.

Figurativan izraz

– Mislim da se predsjednik figurativno izrazio i da izraz ‘sutra’ treba simbolično shvatiti kao nešto što će se u budućnosti dogoditi, i to je posve točno – rekao je Đuro Sessa kada smo ga pitali kako je shvatio izjavu predsjednika Milanovića.

Predsjednik Milanović, međutim, ne krije nezadovoljstvo stanjem u pravosuđu, što potvrđuje i njegova nedavna javna polemika s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu Ivanom Turudićem, s kojim se spekulira i kao s budućim predsjednikom novog Visokog kaznenog suda o čijoj će se sudbini uskoro izjasniti Ustavni sud, donosi Jutarnji list.

Postupak izbora u pet koraka

1. Postupak pokreće Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva zainteresiranim kandidatima, najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog predsjednika Vrhovnog suda.

2. Kandidati uz prijavu podnose svoje životopise i programe rada predsjednika Vrhovnog suda koji se potom objavljuju na internetskoj stranici Državnog sudbenog vijeća.

3. Zaprimljene prijave kandidata Državno sudbeno vijeće dostavlja Uredu predsjednika RH koji potom o kandidatima traži mišljenje od Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora.

4. Uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda RH i nadležnog saborskog odbora, a na prijedlog predsjednika RH, novog predsjednika Vrhovnog suda biraju saborski zastupnici.

5. Predsjednik Vrhovnog suda bira se u Saboru glasovima većine saborskih zastupnika.