Home Izdvojeno Europska civilna inicijativa prijavila Milanovića zbog seksizma, reagirali i iz Možemo: ‘No pasaran vrijeđanju zastupnica’

Europska civilna inicijativa prijavila Milanovića zbog seksizma, reagirali i iz Možemo: ‘No pasaran vrijeđanju zastupnica’

by Ante R.

Kritika treba biti argumentirana, a ne svedena na osobne i rodne uvrede

Klub zeleno-lijevog bloka osudio je predstavnike izvršne vlasti, uključujući i predsjednika Republike Zorana Milanovića jer se s krajnjim nepoštovanjem odnose prema saborskim zastupnicima i zastupnicama, ne uzimajući u obzir da su upravo oni zaduženi za nadzor izvršne vlasti.

Za dodatan materijal pobrinuo se upravo danas Milanović koji je saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak, između ostalog, nazvao  “samodopadnim narikačama”, “običnim malim ometačima”, dječurlijom i nezrelim osobama” te je u osvrtu na njihov prijašnji rad kazao da su ”bez imalo životnog iskustva i uspjeha”. Također je, između ostalog, za Puljak rekao da je ”smišljala zamke za štediše”, a za Orešković da je bila ”nepoznata odvjetnica za razliku od njenog tadašnjeg muža”.

”Nadam se da ovo neće biti napad na njezinu ženskost i da nisam rekao ništa seksistički jer takve gospođe su to uvijek u stanju izvući”, kazao je Milanović.

Da je njegov napad bio upravo seksistički umjesto argumentirano kritički spram performansa Puljak i Orešković, o kojem bi se uvelike dalo raspravljati, neki nisu imali dvojbi pa je Milanović zaradio prijavu pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a i osudu iz zastupničkih redova te civilnog društva, donose Vijesti.hr.

Orešković i Puljak su poručile da ih “Milanovićev muški bullying neće zastrašiti”, a reagirali su i platfoma Možemo! te Gong.

‘No pasaran svima koji ne znaju uputiti argumentiranu kritiku nego je svode na osobne i rodne uvrede’

”Posebno osuđujemo napad Predsjednika Republike na zastupnice Puljak i Orešković čiji je profesionalni rad prije ulaska u politiku obezvrijeđivao te ih vrijeđao tako što ih je nazvao “samodopadnim narikačama”, “običnim malim ometačima”, dječurlijom i nezrelim osobama”. Često u javnom prostoru nailazimo na ponižavanje zastupnica i stereotipiziranje njihovih uloga što je za svaku osudu”, poručila je saborska zastupnica Rada Borić u ime Možemo!

”Bez obzira na političku pripadnost zastupnica koje se vrijeđa ili naše (ne)slaganje s njihovim političkim radom i potezima, poručujemo no pasaran svima koji ne znaju uputiti argumentiranu kritiku nego je svode na osobne i rodne uvrede”, istaknula je.

Da je riječ o seksističkom vrijeđanju, smatraju i u Europskoj civilnoj inicijativi Zagreb pa su uputili prijavu pravobraniteljici za ravnopravnost spolova zbog neprimjerene kvalifikacije saborskih zastupnica.

‘Predsjednik mora bolje’

Naime, nije poanta u odobravanju ili neodobravanju performansa, nego načinu na koji je Milanović uputio kritiku jer je ona bila vrijeđajuća i osobna umjesto da je ciljala bilo političke stavove ili aktivnosti.

Upozorio je na to i Gong iz kojega su podsjetili na niz zabrinjavajućih izjava predsjednika Republike: ”Iako je u svom inauguracijskom govoru zamolio ”zrno razumijevanja za svoje greške, jer te greške nikad neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize”, predsjednik je posljednjih dana nanizao zrna kojima može napuniti pristojnu vreću. Nakon klabinga u vrijeme lockdowna, prekjučerašnje izjave da u Hrvatskoj nitko ne gladuje, jučerašnje anti-migrantske izjave, danas je na vrlo primitivan i seksistički način izvrijeđao saborske zastupnice Orešković i Puljak”.

Iako se Milanović ljuti na usporedbe s Donaldom Trumpom, iz Gonga dodaju da su ”današnje izjave, seksizam, prozivanje tuđih članova obitelji, mjerenje uspješnosti prema nepostojećim kriterijima, doista nalikovale na show kakvog bi priredio aktualni američki predsjednik. Od predsjednika koji je građanima i građankama obećao ravnopravnost i inkluzivnost, društvo u kojem nitko neće biti uplašen, isključena ili diskriminirana – s razlogom očekujemo više”.