Home VijestiDogađaji Penava: Već vidimo da se ide na niveliranje i kompenzacije, ide se na vaše i naše

Penava: Već vidimo da se ide na niveliranje i kompenzacije, ide se na vaše i naše

by Ante R.

– Vukovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Ivan Penava izjavio je u petak da podupire uhićenja osoba osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari, ali po reakcijama koalicijskih partnera Vlade, dodao je, vidi se kako se “ide na niveliranje i kompenzacije”.

“Jednostavno treba osuditi svaki zločin, i to je to. Nažalost, sve ove godine su nas naučile da je naša politika beskrupulozna, neljudska, bez emocija, da je sve u stanju podvrći svom interesu, sve, pa i ove emotivne i ljudima najteže stvari”, rekao je Ivan Penava u izjavi novinarima.

Ponovio je kako mu je diskutabilan i sumnjiv trenutak uhićenja nekoliko dana prije obljetnice vukovarskog prosvjeda i nadolazećega 18. studenoga.

“Znači, apsolutna manipulacija u prostoru. Na kraju krajeva, ono što je meritorno jesu pravomoćne presude i godine odsluženja zatvorskih kazni, a tu se nismo pomakli ni za jedan pedalj. Već vidimo po reakcijama koalicijskih partnera Vlade da se ide na niveliranje i kompenzaciju. Već se ide na vaše i naše”, rekao je Penava.

Kako je ocijenio, “ne postoji ljudski život kao univerzalno pravo, nego postoje naši i vaši, i hajmo to iznivelirati”.

Rekao je kako za takvo stanje ne krivi ni Andreja Plenkovića ni bilo koga u Vladi, što bi, možda, kako je dodao, učinio prije četiri, pet godina, nego sve “one licemjere koji su izašli na izbore i koji glasaju za ljude koji uporno ne rješavaju te situacije”.

Dvojicu muškaraca u srijedu uhićenih u Negoslavcima policija je prijavila za ratni zločin, a osumnjičeni su da su kao pripadnici srpskih paravojnih snaga 20. studenoga 1991. sudjelovali u tzv. špaliru smrti na Ovčari kroz koji su prolazili zarobljenici iz okupiranog Vukovara. Sumnja se da su prvoosumnjičeni, tada 43-godišnjak, i drugoosumnjičeni, koji je imao 28 godina, kao pripadnici paravojnih postrojba tzv. SAO Krajine 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari, u blizini Vukovara, “zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru”.

Protiv dvojice okrivljenika za ratni zločin na Ovčari osječko Županijsko državno odvjetništvo u četvrtak je pokrenulo istragu i predložilo određivanje istražnog zatvora.

Hina