Sanjin Baković: Zašto se Karamarku nameće krivnja za novonastalu društvenu krizu?

227
Foto HG

Prethodnih dana svjedočili smo pucnjavi 22-godišnjeg mladića na Markovu trgu koji je svojim potezom nastojao poslati poruku političkoj oligarhiji, no nažalost, u nepromišljenom činu stradao je policijski službenik, a isto tako mogao je stradati bilo tko neovisno o imenu i prezimenu ili političkom predznaku.

 

Svima mora biti jasno da je riječ o neprimjerenom potezu, kao i da isti potez treba osuditi, jer u pluralnom društvu alati za demokratsku borbu moraju biti sasvim drugačiji, a ne lišeni ljudskih života. Prateći mainstream medije uočio sam da nam se nameće teza kako je mladić koji je na kraju počinio samoubojstvo slušao Thompsona, nosio HOS-ove majice, djete je hrvatskog branitelja koji je posjedovao oružje, a u konačnici riječ je o psihopatu.

 

Prema mojem sudu totalno krivo postavljena teza, jer postavlja se krucijalno pitanje odnosno znači li da su sva djeca hrvatskih branitelja potencijalne ubojice ili svi oni koji slušaju Thompsona i nose HOS-ove majice psihopati koji će na kraju presuditi drugome, a zatim sebi?

 

Naravno, riječ je o notornoj gluposti, jer ne možemo društvo u cjelini osuđivati na osnovu jednog primjera, a među svojim najbližnjima mogao sam se uvjeriti kako su djeca hrvatskog branitelja bila nagrađena Rektorovom nagradom koju dobivaju samo najbolji studenti u generaciji, kako završavaju studije, kako su uspješni sportaši, a pritom im do izražaja dolazi poštenje i neiskvarenost u duhu kršćanskog odgoja.

 

Nadalje, nisam psihijatar, ali okarakterizirati nekoga psihopatom je neprimjereno budući da svaki čovjek nosi u sebi određenu ljutnu radi nepravde koja mu je počinjena tijekom života, nepotizma i korupcije u društvu, nezaposlenosti, neimaštine i sl., a na koga će se i kako njegova ljutnja manifestirati ne zna nitko do trenutka samog čina, jer ne znaju svi u životu održavati ravnotežu i objektivno prosuđivati. Kao i prilikom uspjeha, koliko nam treba da uspijemo, toliko nam treba da padnemo, a naučimo li se ustati i krenuti iz početka ne moramo se bojati da ćemo pokleknuti na putu do ponovnog uspjeha. Na nama je da izaberemo put kojim želimo krenuti.

 

Međutim, osim što nam se pokušala nametnuti percepcija u javnosti u pogledu Thompsona, hrvatskih branitelja, HOS-a i domoljubnih psihopata otišlo se korak dalje i optužilo ne samo šatoraše, već njihove političke pokrovitelje, estradne glasnogovornike odnosno sve propagatore nacionalne mržnje za napad na Markovom trgu. Kada nastavite čitati dalje članak u kojem se napad na Markovom trgu apostrofira kao posljedica višegodišnjeg stvaranja mržnje zamijetite ime i prezime Tomislava Karamarka.

 

Osim što se Karamarka osuđuje jer je HDZ-u vratio Pantovčak i Banske dvore pobijedivši Ivo Josipovića i Zorana Milanovića osuđuje se i njegova retorika koja je uspoređena s retorikom Miloševićevog režima iz 1990. godine.

 

Jeste li zamijetili da je Tomislav Karamarko izvršio etničko čišćenje nacionalnih manjina ili započeo novi Domovinski rat?

 

Iskreno rečeno ja nisam, ali zamijetio sam da je započeo borbu protiv korupcije, da je imao namjeru izvršiti pročišćavanje društva, da je izradio gospodarski program putem IFO instituta za ponovno pokretanje Hrvatske, da nije izgubio niti jedne izbore, da je osvojio Pantovčak kada je SDP bio na vrhuncu političke moći s Ivo Josipovićem i Zoranom Milanovićem, kao i da je Karamarkov domoljubni HDZ na parlamentarnim izborima osvojio 768.738 glasova za razliku od Plenkovićevih 621.008 glasova i Kosoričinih 563.215 glasova. Drugim riječima, Tomislavu Karamarku ne mogu oprostiti jak i domoljubni HDZ, jer bez jakog i domoljubnog HDZ-a nema jake i domoljubne Hrvatske, a onda im je Tomislav Karamarko kriv i za događaj na Markovom trgu.

 

Indikativno je da mainstream mediji poveznicu nepromišljenog pohoda ne traže u siromaštvu hrvatskih građana, nezaposlenosti, nepotizmu pri zapošljavanju i sređivanju državnih ispita, korupciji između visokih dužnosnika, deložacijama i ovrhama koje će ponovo blokirati hrvatske građane i onda se čudimo zašto je 22-godišnji mladić nepromišljeno postupio, a MUP osigurao Markov trga da mu ne može više nitko priči?!

 

Jel se tko pitao koliko je propalo malih poduzetnika za vrijeme lockdown-a, koliko će ih propasti za vrijeme mjera koje su nastupile ili će nastupiti zbog korona krize, gdje će se zaposliti mladi ljudi koji završavaju ili su završili studije, kako će preživjeti ovršeni nakon što budu ovršeni, kako će preživjeti deložirani, kako će preživjeti nezaposleni, što će se dogoditi ako dođe do novog lockdown-a, kako se novonastala situacija u vrijeme korona krize i nametanja mjera odražava na psihičko-fizičko stanje ljudi, jel u porastu obiteljsko nasilje, razvod brakova ili pokušaji suicida?

 

To su suštinska pitanja koja muče svakog hrvatskog građana neovisno o imenu i prezimenu, političkom predznaku ili nacionalnosti, a ne nametanje krivnje Tomislavu Karamarku za nešto što nije kriv kao niti njegova retorika koja je bila pobjednička, a ne agresorska što potvrđuju i sami rezultati izbora. U prenesenom značenju, riječ je o besmislici odnosno permanentnoj anti-propagandi koja služi za blaćenje nevinog čovjeka kojem nisu dozvoliti voditi Republiku Hrvatsku niti nakon pet pobjeda u nizu s domoljubnim HDZ-om.

 

Sanjin Baković dipl.ing./ Hrvatski glasnik

 

Komentari