Glavni američki epidemiolg potvrdio da Trump više nije zarazan. Otkrio kada će SAD imati dovoljno cjepiva

27

Dovoljno cjepiva za cijepljenje opće populacije moglo bi biti ostvarivo do travnja 2021. ako se sva eksperimentalna cjepiva u kasnim fazama kliničkih ispitivanja pokažu učinkovitima , rekao je Fauci

Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je u srijedu da američki predsjednik Donald Trump više nije sposoban prenositi novi koronavirus i da u četvrtak može nastupiti u gradskoj vijećnici bez rizika za druge.

 

Fauci je intervjuu za CBS rekao da su to on i njegov kolega Clifford Lane iz Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) zaključili nakon što su pregledali sve Trumpove testove na covid-19, kao i dodatni test koji je proveden u laboratoriju NIH-a.

 

Trump je 2. listopada otkrio da je pozitivan na novi koronavirus. Sljedeći tjedan rekao je da se oporavio i da više nije zarazan.

Debata u gradskoj vijećnici uz televizijski prijenos održat će se manje od tri tjedna prije američkih predsjedničkih izbora na kojima republikanac Trump prema anketama zaostaje za demokratskim kandidatom Joeom Bidenom.

 

Fauci je u intervjuu također rekao da SAD do kraja godine na raspolaganju vjerojatno neće imati 100 milijuna doza cjepiva koje regulatori smatraju “sigurnima i učinkovitima”, suprotno tvrdnji koju je Trump iznio u rujnu.

 

Dovoljno cjepiva za cijepljenje opće populacije moglo bi biti ostvarivo do travnja 2021. ako se sva eksperimentalna cjepiva u kasnim fazama kliničkih ispitivanja pokažu učinkovitima, rekao je Fauci.

 

Nekoliko kandidata za cjepivo moglo bi dobiti regulatorno odobrenje u studenom ili prosincu, ali bi samo “nekoliko milijuna” doza moglo biti dostupno javnosti do kraja godine.

 

Dodao je da eksperimentalni lijek protutijelima kojeg proizvodi Regeneron Pharmaceuticals Inc i koji je korišten za liječenje predsjednika, a za kojeg je Trump rekao da ga želi učiniti besplatnim za sve Amerikance, još nije dostupan u dovoljnoj količini kako bi se osigurao za sve pacijente s covidom-19. Još uvijek čeka odobrenje.

Hina

Komentari