Home Izdvojeno Nova ljevica: Bez “crvene zvijezde” bili bi Bacich i Plencovich

Nova ljevica: Bez “crvene zvijezde” bili bi Bacich i Plencovich

by Ante R.

Nova ljevica u subotu je u priopćenju pozvala premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Bačića da se očituju oko zabrinjavajućih događaja vezanih uz umjetnički rad Nemanje Cvijanovića ‘Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik’ postavljen u sklopu projekta ‘Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020’.

“Taj je umjetnički rad izazvao najprije reakcije krajnje desnice, a dogodila se i izravna prijetnja smrću autoru umjetničkog rada, ispisana na riječkoj fasadi ‘Nemanja Srbine, presudit ćemo ti’.

Što možemo očekivati nakon izjave predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Bačića da nije vidio da je „žestoko osuđeno postavljanje zvijezde petokrake u Rijeci“?

Bačić i Plenković bi trebali znati da se predsjednik Tuđman, na kojeg se i oni rado pozivaju, nije odrekao važnih postignuća ostvarenih ‘pod crvenom zvijezdom’ koja je krasila njegovu partizansku kapu, a kasnije i šapku partizanskog generala. Jedno od tih postignuća jest da je ustaški režim pobijeđen, a Rijeka i Istra su pripale Hrvatskoj. Kao Dalmatinci, kojima je Pavelić prodao Dalmaciju Italiji, i Bačić i Plenković trebaju biti zahvalni ‘crvenoj zvijezdi’ da danas nisu Bacich i Plencovich.

Osim što se ne pitaju kako je došlo do ovakve revizije povijesti kojoj i sami doprinose, od Bačića i Plenkovića očekujemo jasne poruke i pravodobne reakcije i sankcije širiteljima mržnje u društvu, kad ih već nije bilo skoro 30 godina pod vodstvom HDZ-a.

Nažalost, neodređene ili sporne izjave s vrha vlasti legitimiraju govor mržnje i zločine iz mržnje koji bi mogli uslijediti.

HDZ-ova floskula o ‘sigurnoj Hrvatskoj’ razbija se onog trenutka kad se građanima počinje prijetiti smrću a vlast ne prepoznaje svoju odgovornost za pojavu ekstremizma u društvu. Prešutno ili neskriveno odobravanje govora mržnje, koketiranje s ustaškim nasljeđem kao i neučinkovitost institucija da sankcioniraju govor mržnje i zločine iz mržnje – više od svega potiču novo nasilje”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin.