Branko Bogdanović : Domovinski pokret kao „ekstremna desnica“

50

HDZ je gurnuo vlastiti radikalizam kvazi desničarima i sada upire prstom kao Juda.

Nismo mi ostali bez mozga ako ste nam imovinu i novac oduzeli kroz dobro zapakovano domoljublje. Branitelji žele jednostavnu, slobodnu, sigurnu, demokratsku, prosperitetnu Državu koju ste vi i sve Vlade prije vas zatrovali.

 

Podlo i licemjerno je tvrditi da su novonastali „pokreti“ , kvazi desnica i ljevica širitelji mržnje i nositelji nestabilnosti društva. Gdje je tu odgovornost radi sve većeg nezadovoljstva izazvanog gospodarskom krizom i pandemijom? Gdje je trunka samokritike ako je se sjećate iz doba mračnog komunizma u kojemu je obilovala?

Nalazimo se u vremenu opasne krize političkog života Hrvatske gdje se institucije prekomjerno granatiraju optužbama za izazivanje nestabilnosti i ugroze društvenog poretka. Paralelno s time javlja se ekstremni oblik reagiranja na društvenu krizu i moralno posrtanje političkih elita kroz bezumne akcije pojedinca u smislu upotrebe vatrenog oružja usmjerenih na ljude i institucije koji predstavljaju Državu. Postupak koji je u tijeku mogao bi pokazati i dokazati uzročno posljedičnu vezu između neuspjelih politika, gospodarske krize i agresivne reakcije pojedinih osoba ili će se prema izjavama policije i DORH-a djelo pokušaja višestrukog teškog ubojstva uvući u „područje“ terorizma. U koliko se napad na institucije okarakterizira kao teroristički akt onda se otvaraju neslućene mogućnosti istraga i povezivanja različitih ljudi i ideologija u grupu državnih neprijatelja.

 

Slobodno se upitajmo jesu li prethodne radnje razbijanja društvenih vrijednosti bile programirano usmjeravanje ka transformiranju društvenog uređenja u oblik liberalnog kapitalizma za koji Hrvatska nije bila niti jeste spremna. Događa li se organizirano uklanjanje smetnji za uspostavu kontroliranog društva gdje su određene socijalne grupe nuspojava i potencijalna smetnja provoditeljima preobrazbe.

Jesu li određeni politički akteri kako novi tako i neki stari upali u klopku tehnomenadžera proizašlih iz oligarhijskih struktura globalnih igrača? Kada dolazi do sukoba? Do sukoba dolazi u trenutku kada je razvidno da braniteljska populacija neće mirno izumrijeti. Jedno je sigurno, PTSP nije privilegija nego prokletstvo koje opterećuje kako društvo tako i obitelji koje su u doticaju i suživotu sa njime.

 

Iz Domovinskog rata proizašla je čitava generacija oštećenih ličnosti koji su svoje oštećenje unijeli u rat te ga iznijeli opasno unaprijeđenim. Na djelu je raslojavanje društva na „oštećene“ i „elitu“ gdje „oštećene“ treba prikazati kao opasnost općem društvu te se protiv njih trebaju poduzimati mjere i radnje uklanjanja iz društva na svaki način.

Poduzimaju se radnje duboke Države koje u konačnici dovode do iseljavanja, razbijanja obitelji i nekontroliranih tragedija kakvima svjedočimo. Slika koju dobivamo putem nezavisnih medija nije stvarna nego je iskrivljena onoliko koliko je nezavisni medij financiran od strane javnih i državnih monopolističkih poduzeća. U takvom kolopletu informacija gdje nam polupismeni državni službenici pojašnjavaju što smo vidjeli i kako da to doživimo, otužno je slušati baljezganja političara sa kojima smo se poistovjećivali u pred-izbornim kampanjama.

 

Otužno je osvjedočiti se da iskrenost ima svoju cijenu i da se ljudske osobine oholost i škrtost ne mijenjaju sa društvenim statusom, one su skup raznih naslijeđenih i doživljenih iskustava. Tragedija ovoga mladog društva je u tomu što još nismo proživjeli iskušenja, izdaje, revolucije i obrate kojima se kite stara „demokratska“ društva.

Mišljenje ovoga kolumniste je da je, postavljanje lidera zabavljača na čelo pokreta koji bi trebao učiniti razliku između potrošenih i novih suverenih snaga, dobro osmišljen plan eliminacije „radikalne desnice“ koja usput nije i nikada neće biti radikalna već istrošena HDZ-ova opcija. Pišanje po svojim tragovima radi prikrivanja dobro je ali ovisi o smjeru vjetra. Nedvojbeno je da je odluka vladajućih za sukob sa „ekstremizmom“ po njihovom mišljenju donesena u pravo vrijeme i temeljem dovoljno snažnog kaznenog djela jer kriza uzrokovana pandemijom mora doći kraju.

 

Vrijeme za konsolidaciju koje su dobili autoritarna, nesposobna društava pandemijom ističe što znači da treba naći jednako snažnu opasnost kako bi se nesmetano bez puno pitanja plivalo u septičkoj jami u koju smo upali.

Branko Bogdanović/ Hrvatski glasnik

 

Komentari