Home Izdvojeno Obuljen Koržinek: “Ako imate snage, pozovite svoje istomišljenike da se suzdrže od govora mržnje. Hasanbegović : Ja nisam pastir stada

Obuljen Koržinek: “Ako imate snage, pozovite svoje istomišljenike da se suzdrže od govora mržnje. Hasanbegović : Ja nisam pastir stada

by Ante R.

Tko je kriv za nepobitnu radikalizaciju u Hrvatskoj? Na tu temu u TNT-u sučeljavamo predstavnike HDZ-a i Domovinskog pokreta, Ninu Obuljen Koržinek i Zlatka Hasanbegovića.

Komentirajući izjavu Ivana Penave o napadu na Markovu trgu, Zlatko Hasanbegović je rekao da nije čuo simpatije prema čovjeku koji je pokušao izvršiti ubojstvo. “Komentar može biti samo jedan, svako ubojstvo je težak zločin i ne može se ni na koji način opravdavati. Ovdje je, nasreću, ostalo sve u pokušaju. Sve ostalo je špekuliranje i zamjena teza. Imamo prvorazredni škandal da je predsjednik Vlade svoje političke neistomišljenike, zakonite predstavnike hrvatskoga političkog života optužio kao inspiratore i poticatelje navedenog kaznenog djela, a to je samo po sebi kazneno djelo”, rekao je Hasanbegović, dodavši da je ministar branitelja Tomo Medved otišao korak dalje i najavio istragu protiv zastupnika u Hrvatskom saboru.

“Postavlja se pitanje hoćemo li mi biti uhićeni, možda”, rekao je Hasanbegović.

Obuljen Koržinek je rekla da je Hasanbegović zamijenio teze te da nema nikakvih istraga. “Pokušan je atentat na policajca koji je čuvao zgradu Vlade. Ne treba previše mašte da zamislimo što se moglo dogoditi da se taj čin dogodio možda pola sata kasnije ili dva dana kasnije. Ovdje imamo jednu jako ozbiljnu situaciju, kojoj treba vrlo ozbiljno pristupiti”, rekla je ministrica, dodavši da se mora temeljito istražiti uzrok i razlozi napada.

“Ako postoji sumnja, a mi vidimo da je jedan radikalizirani mladi čovjek u nekom svom činu nezadovoljstva posegnuo za oružjem i smatrao za legitimnim na takav način rješavati nezadovoljstvo, a da netko kaže da za to ima razumijevanja, onda za to treba snositi odgovornost. Na takav čin bilo čijeg izražavanja nezadovoljstva apsolutno svi moramo iskazati osudu, zabrinutost i slati poruke širokoj javnosti da to nije prihvatljivo”, rekla je Obuljen Koržinek.

Pozvala je i Hasanbegovića da svoje birače pozove da se ograde od napada na Markovu trgu.

Hasanbegović: U hrvatskom društvu nema radikalizacije

Plenković, spomenuo je Hasanbegović, spominje klaune. “Promašili ste adresu. Nakon emisije sve ove pedagoške mjere koje ste izrekli trebate prenijeti Andreju Plenkoviću”, rekao je Hasanbegović ministrici.

“U hrvatskom društvu nema nikakve značajne radikalizacije”, rekao je Hasanbegović, pozvavši medije da ne potiču paniku i histeriju.

“Svjedoci smo da se mjesecima pojedinačni ekscesi koje u Hrvatskoj ima značajno manje nego drugdje pokušavaju iskoristiti za stvaranje moralne panike”, rekao je Hasanbegović, dodavši da objave na društvenim mrežama treba ograničavati, ali da nema izvanrednog stanja. “Pokušava se konstruirati izvanredno stanje, konstruira ga Plenković kako bi raspravu skrenuo s ključne teme, a to je suština njegove politike”, rekao je Hasanbegović, dodavši da Plenković svakoga tko ga kritizira naziva ekstremnim desničarom.

“Plenković skida svoju metajezičnu pozlatu u Bruxellesu. On je jedan vrlo dosadan čovjek i kaže da će ući u gnijezdo“, rekao je Hasanbegović.

“Teško je pratiti ovaj tijek misli”, rekla je Obuljen Koržinek na komentare Hasanbegovića. “Ako imate snage, pozovite svoje istomišljenike, sljedbenike, glasače – suzdržite se od govora mržnje”, rekla je ministrica.

“Ja nisam pastir stada”, odgovorio joj je Hasanbegović.

“Da, ali ste političar. Ja vam to govorim kao osoba koja je klijent vašega govora mržnje već dugi niz godina”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

“Dragi građani, molim vas nemojte širiti govor mržnje protiv ministrice Obuljen Koržinek ili bilo koga”, rekao je Hasanbegović, dodavši da se taj poziv ne odnosi na njega, jer je on i ranije primao udarce i nastavit će ih primati, kazao je.

Obuljen Koržinek: Treba mlade učiti kritičkom mišljenju

Ministrica kulture i medija istaknula je da je važno da se mlade ljude uči kritičkom mišljenju te da ne vjeruju svemu što vide na društvenim mrežama. “Stalno se nameću sukobi i podjele koje pripadaju nekom drugom vremenu”, rekla je ministrica.

Kazala je da je legitimno propitivati koaliciju HDZ-a i SDSS-a. “Tome služi javni prostor, mediji, saborska govornica. To je sama srž demokracije. Ono što nije legitimno, jest širiti mržnju i netoleranciju prema manjinskim zajednicama u cjelini”, rekla je Obuljen Koržinek.

Istaknula je da Ivan Penava i Karolina Vidović Krišto svojim izjavama dolijevaju ulje na vatru. “Ovo je ozbiljno zvono za uzbunu i trebamo svi koji pripadaju političkom mainstreamu, kao i mediji, promovirati vrijednosti uključivog i demokratskog društva, a ne manipulirati i poticati na mržnju”, rekla je Obuljen Koržinek.

Što mislim o politici Andreja Plenkovića koji je instaliran jednom vrstom dvorskoga puča sam pokazao tako što sam izašao iz Hrvatske demokratske zajednice, rekao je Hasanbegović.

“Treba prestati naricati, zdvajati. Živimo u demokratskoj zemlji, sučeljavanja su dio demokratskog života, a s druge strane imamo model vladavine gospodina Plenkovića pod krinkom stabilnosti i meta jezika da moramo odgovarati na trenutak vremena, kao da slušamo partijsku seansu iz 1987. godine. Ta vrsta govora i kriminaliziranje ideološkog sučeljavanja dovodi do problema biračke apstinencije, apatije i gubljenja vjere u hrvatskom društvu da se išta može promijeniti”, rekao je Hasanbegović.

Obuljen Koržinek kazala je da se ne slaže s tvrdnjom da među istaknutim akterima na političkoj sceni u Hrvatskoj postoji otvoreni rat. “Mi smo kao stranka odgovorni i za sigurnost i za situaciju u društvu. Možda to vama, gospodine Hasanbegoviću, zvuči kao parola, ali nisu to nikakve parole. Trebamo doprinos svih dionika, a ne da se sjedi i iz prikrajka koristi svaki trenutak za besplodne rasprave”, rekla je ministrica.