Home Politika Petrov: Problem je da država sama ne poštuje zakone koje je donijela

Petrov: Problem je da država sama ne poštuje zakone koje je donijela

by Ante R.

Predsjednik Mosta Božo Petrov gostovao je u Newsroomu gdje je govorio o problemima u zdravstvenom sustavu i gospodarstvu, a komentirao je i rad Sabora u vrijeme epidemije, pri čemu je istaknuo da se rasprave trebaju održavati elektronskim putem.

Osvrnuo se i na verbalni sukob između predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Vlade AndrejaPlenkovića.

“Ljudima u Hrvatskoj nije bitno što će oni reći, bitno im je hoće li moći živjeti ili ne. To sam upozoravao od afere Janaf kad su se počeli častiti i prebacili su fokus na nebitno. Ljudima je tu bitno samo hoće li novci koji su kroz to ukradeni vratiti. ljude ni sad nije briga kojim će epitetima ili nekim drugim opisnim imenicama počastiti jedan drugoga, ali igrati se s institucijama i sa sigurnošću države, to je već opasno, pogotovo ako se to radi zbog nečijeg ega”, poručio je Petrov.

Rekao je da bi volio da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi.

“Volio bih da se ta sjednica na kraju dogodi, da se rasprave sve one nama moguće, ozbiljne prijetnje. Vjerujem da službe dobro funkcioniraju i da će moći na toj sjednici i iznijeti i jednom i drugom predsjednik što su moguće prijetnje.”

Kazao je i kako bi volio da se obrati i pažnja na situaciju s koronavirusom u zdravstvenom sustavu.

“Situacija je gotovo pred kolapsom i to se uvijek događa pred krizu. Izlaze van stvari koje se nisu rješavale kad su se trebale rješavati, kad je bilo vrijeme za to, izlaze sve one loše stvari iz sustava. Niz je stvar koje će nam možda donijeti kolaps, a možda nije do to ga trebalo doći.”

Istaknuo je da je zdravstveni sustav posebno pod rizikom od kolapsa jer smo u razdoblju pandemije.

“Ali, da smo kojim slučajem ranije riješili u tom sustavu način upravljanja i da je on kvalitetan, da smo strateški razmišljali o tome koje će nam medicinskog osoblja trebati, kakve plaće tog osoblja trebaju biti da ostanu u Hrvatskoj da nemamo rupe jer su ljudi otišli van. Da smo na vrijeme o tome pričali danas bi se osjećali puno sigurnije”, smatra Petrov.

Ustavni sud ukinuo je izmjene koje su zbog korone donesene u radu Sabora.

“Upozorio sam na to na početku. Od osam zastupnika samo dva mogu biti istovremeno u klupama, a to nema smisla jer nam ograničavaju ono za što smo plaćeni i zbog čega smo birani.”

Dodao je da postoji mogućnost korištenja i drugih dvorana, ali se mogu koristiti i tehnološki alati

“Da smo u boljem, naprednijem stoljeću… Zašto, ako možemo elektronski glasovati, ne možemo na takav način sudjelovati i u raspravi?! Može se elektronski organizirati i rasprava”, istaknuo je Petrov.

Komentirao je i gospodarstvo koje je snažno pogođeno koronakrizom te nove mjere pomoći koje je Vlada donijela.

“Svaka mjera koja može pomoći našim poduzetnicima je dobrodošla. Sada su ove mjere barem do 1520 puta manje nego što su bile mjere u trećem mjesecu. Na to ih se također upozoravalo. Govorilo im se da mogu zemlju odvesti u lockdown, ali u jednom trenutku trebat ćete otvoriti zemlju i suočiti se s posljedicama. Posljedice prvog lockdowna su da imamo puno manje manevarskom prostora, a zapravo smo na početku što se tiče zdravstvenog dijela. Nismo dobro iskoristili ovih prvih šest, sedam mjeseci pripreme”, rekao je Petrov te dodao:

“Druga stvar, sami poslodavci nisu znali način na koji će država pripomoći i hoće li se. Virus nastavlja napredovati, proći će kroz populaciju, ne poznaje granicu. Treba postojati dugoročna strategija da bi se poslodavci znali pripremiti, a toga nema. Dobro je da postoji razlika i stupnjevanje u padu prometa, ali nisu dovoljna samo dva razreda.”

Zbog prevelikih dugova bolnicama prema veledrogerijama, obustavljena je dostava lijekova prema nekim bolnicama, a Petrov smatra da je do toga došlo jer se ne poštuju zakoni.

“Problem je da država sama ne poštuje zakone koje je donijela prije 10-15 godina. Problem je što su zbog toga narasli dugovi prema HZZO-u i veledrogerijama zbog čega su u konačnici naši lijekovi skuplji. Ne vjerujem da će doći do kolapsa, država će pronaći način kako to isplatiti, ali način na koji se radi nije ozbiljan ni odgovoran prema građanima i financijama građanima”, zaključio je Petrov.