Home Svijet The Guardian: Hrvatska policija optužena za gnjusne napade na migrante

The Guardian: Hrvatska policija optužena za gnjusne napade na migrante

by Ante R.

Serija novih brutalnih napada na migrante zabilježena je na granici između BiH i Hrvatske, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostvaljanja, piše britanski The Guardian.

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice, baziranom na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. listopada, počinitelji su, piše list, pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao “mučne” i “šokantne”.

Zastrašujuća svjedočenja

“Svjedočenja koja su prikupljena među žrtvama nasilnih vraćanja, zastrašujuća su”, kaže Charlotte Slente, generalna tajnica Danskog vijeća za izbjeglice.

Dodala je kako je više od 75 njih u periodu od jednog tjedna prijavilo “nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje”.

Prema riječima migranata nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskom teritoriju, u blizini bh. pograničnog grada Velika Kladuša, točnije naselja Šiljkovača, gdje se nalazi improvizirano šatorsko naselje u kojem je sklonište pronašlo 700-tinjak izbjeglica i migranata.

“Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog vijeća za izbjeglice, imale su vidljive rane (modrice i posjekotine), kao rezultat nasilja kojeg je navodno počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuiranih žrtava (s vidljivim dokazima povreda), nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje osobnih stvari”, navodi se u izvještaju ove humanitarne organizacije.

Primjer seksualnog zlostavljanja zabilježen je u dijelu izvještaja baziranom na svjedočenju grupe afganistanskih migranata, piše Guardian.

Navodi se kako je grupa prešla hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformirani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje, te su potom odvedeni u policijsku stanicu. Dva dana kasnije odvedeni su na sud gdje im je rečeno da će biti svjedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe koji je pobjegao, a koji je optužen za nasilno ponašanje prema policiji.

Migranti su ispričali Danskom vijeću za izbjeglice kako su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju, te ubacili u kombi gdje ih je dočekalo “deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivnim licima, u vojnim čizmama i s čeonim lampama.” Prema istom svjedočenju migrantima je oduzet novac, uništena imovina i naređeno im je da se skinu te legnu s licima okrenutim prema podu.

“Jedan čovjek u crnom stajao je na rukama žrtve, sprečavajući bilo kakav pokret. Noge su također bile sputane. Kada bi se osoba pomaknula, počelo bi udaranje,” navodi se u izvještaju u kojem piše i da su medicinski nalazi potvrdili kako su rane nastale od udaraca biča.

Migrant s inicijalima M.K. tvrdi kako ga je jedna od ovih osoba seksualno napastvovala.

Mustafa Hodžić, doktor u Velikoj Kladuši, potvrdio je kako migrant ima rane po leđima i nogama, te kako postoje jasni znaci seksualnog zlostavljanja.

“Nikad nisam vidio nešto takvo. Čak iako nije prvi put da gledam kao doktor tragove seksualnog zlostavljanja na migrantima koje je, prema njihovim tvrdnjama, počinjeno na hrvatskom teritoriju od strane hrvatskih službenika obučenih u crne uniforme,” dodao je.

Izvještaj sadrži i svjedočenje pakistanskog migranata koji govori o navodnom premlaćivanju grupe migranata uključujući i maloljetnike.

Britanski list podsjeća na slučaj o kojem su pisali u svibnju ove godine, kada su grupu od tridesetak migranata navodno opljačkali pripadnici hrvatske policije, a na njhovim su glavama nacrtani križevi.

Prethodne izvještaje o navodnom nasilničkom ponašanju nad migrantima Dansko vijeće za izbjeglice uputilo je Europskoj komisiji, kako bi se istražile ove situacije.

“Hrvatske vlasti i Europska komisija moraju djelovati kako bi se zaustavila sistematska upotreba nasilja” naglašava Slente, generalna tajnica organizacije.

“Tretiranje ljudskih bića na ovaj način, zadavanje teške boli i izazivanje nepotrebne patnje, neovisno od njihovog migrantskog statusa, ne može i ne bi trebalo biti prihvaćeno u niti jednoj europskoj zemlji niti od strane bilo koje institucije EU. Postoji hitna potreba da se osiguraju neovisni granični mehanizmi praćenja, kako bi se spriječile ove zloupotrebe”, dodala je.

Britanski list nije dobio komentar hrvatske policije ili Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje na najnovije navode o zlostavljanjima migranata.

Povjerenica EK: Imamo izvješća o nasilnim vraćanjima migranata, ne samo u Hrvatskoj

Povjerenica Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson razgovarala je sa skupinom novinara u Bruxellesu uoči godišnjeg sastanka EU-a i ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja zapadnog Balkana, gdje je između ostalog postavljeno pitanje o postupanju hrvatske policije.

“Zabrinuta sam zbog tih izvješća. Nije tu riječ samo o Hrvatskoj, imamo izvješća o nasilnim vraćanjima iz nekoliko zemalja na vanjskim granicama”, rekla je Johansson.

Dodala je da se u prijedlogu novog pakta o migracijama i azila, koji je Komisija predstavila prije mjesec dana, predviđaju novi zakoni kako bi sve zemlje članice imale neovisne nadzorne mehanizme na granicama kako bi se zajamčilo da se poštuju temeljna prava i omogućilo pravo ljudi da mog podnijeti zahjev za azilom, donosi N1 portal.

“To je vrlo važan prijedlog prema kojem bi sve zemlje članice bile dužne ispitati navode o prisilnom vraćanju. To se ne odnosi samo na Hrvatsku jer imamo izvješća iz nekoliko zemalja na vanjskim granicama”, rekla je.