Home Izdvojeno Vraća li se Škoro na estradu ? Nije prenio upravljačka prava iako je po zakonu morao

Vraća li se Škoro na estradu ? Nije prenio upravljačka prava iako je po zakonu morao

by Ante R.

U imovinskoj kartici šefa DP-a i dalje stoji da je suvlasnik 50 posto tvrtke Campus preko koje vodi svoju estradnu karijeru

Saborski zastupnik i predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, prema dostupnoj imovinskoj kartici, upravljačka prava u tvrtki Campus d.o.o., registriranoj za nakladničku djelatnost, proizvodnju i usluge, još nije prebacio na nekog drugog, iako je to po zakonu bio dužan učiniti.

U Škorinoj aktualnoj imovinskoj kartici navodi se, naime, da je zastupnik Škoro suvlasnik 50 posto tvrtke Campus te da nije izvršio prijenos upravljačkih prava. U toj tvrtki njegova je supruga također suosnivačica i direktorica, a prema zakonu, Škoro svoja upravljačka prava ne bi trebao prebaciti na “povezane osobe”.

Riječ je, podsjetimo, o tvrtki preko koje Škoro vodi svoju estradnu karijeru.

Interesna povezanost

U Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa jučer su nam rekli da je dužnosnik Škoro u međuvremenu podnio novu imovinsku karticu s nekim izmjenama, ali da su je tek zaprimili u elektronskom obliku te da čekaju da je dobiju i službeno kako bi mogli provesti prethodnu provjeru.

Zasad nije poznato je li Škoro u međuvremenu upravljačka prava  koja proizlaze iz njegova vlasništva nad tvrtkom ipak prebacio na neko odvjetničko društvu ili osobu jer od njegove glasnogovornice jučer do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti odgovor, piše Jutarnji list.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa, naime, u članku 16. propisuje da “dužnosnik koji ima 0,5 posto ili više dionica, odnosno udjela u vlasništvu (kapitalu trgovačkog društva) za vrijeme obnašanja javne dužnosti prenijet će svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva na drugu osobu, osim na osobe iz članka 4. stavka 5. ovog Zakona ili posebno tijelo”.

Nadalje osobe iz članka 4. stavka 5. ovog Zakona su “povezane osobe navedene u stavku 2. ovog članka te ostale osobe koje se prema drugim osnovama i okolnostima opravdano mogu smatrati interesno povezanima s dužnosnikom”. U stavku 2. ranije spomenutog članka zakona “član obitelji dužnosnika je bračni drug ili izvanbračni drug dužnosnika, njegovi srodnici po krvi u uspravnoj lozi, braća i sestre dužnosnika te posvojitelj, odnosno posvojenik dužnosnika”.

Prodao udjele

Tvrtka Campus, inače, prijavila je 2019. godine prihod od tri milijuna kuna (dobit od 293,7 tisuća kuna) te se navodi da je 2019. godine imala šest zaposlenih. Na internetskim stranicama navodi se da je “tvrtka osnovana 2002. godine s ciljem obavljanja nakladničke djelatnosti, prije svega u glazbenoj industriji”.

Škoro je uoči izbora, podsjetimo, prodao svoje udjele u dvjema tvrtkama, tvrtki MB Kvadrat koja je vodila parking pokraj zagrebačke bolnice Merkur te tvrtki Omega software koja je razvila kompjutorski software za lokalne općine.