Home Izdvojeno GORDAN JADROKOVIĆ ‘Ustavni sud smatra da je način rada Sabora u epidemiji protuustavan, sada imamo tri opcije‘

GORDAN JADROKOVIĆ ‘Ustavni sud smatra da je način rada Sabora u epidemiji protuustavan, sada imamo tri opcije‘

by Ante R.

Sporni je članak 293a Poslovnika kojim se de facto onemogućava repliciranje zastupnika tijekom rasprave zbog epidemioloških mjera

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Dražen Bošnjaković, sazvao je za idući tjedan sjednicu s temom načina rada Sabora nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju članka Poslovnika Hrvatskog sabora prema kojemu je bio ograničen broj zastupnika u sabornici, javlja Jutarnji list.

Najavio je to predsjednik Sabora Gordan Jandroković navodeći kako Ustavni sud najviše zamjera što nije drugačije tehnički organiziran rad Sabora.

– Glavna zamjerka Ustavnog suda je da, ako smo omogućili svima elektronsko glasanje, da smo onda mogli i rad svim zastupnicima. Osnovni je prigovor da su zastupnici uskraćeni u raspravama i pravu na repliku – izjavio je Jandroković i konstatirao kako treba iskoristiti sve mogućnosti koje su na raspolaganju kako bi došlo do balansa zaštite zdravlja i kako bi svi zastupnici sudjelovali u raspravi.

Podsjetio je i kako je ukinuta odredba Poslovnika prihvaćena u prošlom sazivu Sabora s visokim konsenzusom s obzirom na neizvjesnost oko korone.

– I klub zastupnika SDP-a koji je sad podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti je glasao za to – podsjetio je predsjednik Sabora te iznio tri moguća rješenja.

– Može se zadržati postojeći format uz mogućnost da zastupnici koji nisu u dvorani prate raspravu izvan nje, a da dolaze u sabornicu i repliciraju. To bi bila najmanja promjena i nisam siguran da bi bila u duhu onoga što je tražio Ustavni sud – rekao je Jandroković.

– Druga mogućnost je da tražimo drugi prostor u kojem bi sjedio 151 zastupnik, plus popratne službe Sabora, plus novinari. To bi značilo da bi se morala uzeti sportska dvorana i ta opcija ne bi bila dobra, ali je ostavljam za raspravu – prezentirao je drugu mogućnost.

– Treća opcija je da radimo u Saboru, ali da se plenarna sjednica održava u velikoj vijećnici, maloj vijećnici i još tri dvorane. To mi se čini najrealnija opcija. To će tražiti ulaganja u tehničku opremu. U svim dvoranama će morati biti kamere, razglas, ekrani. Ovo je po meni jedini način da ispoštujemo ovo što je tražio Ustavni sud, da svi mogu nazočiti sjednici i sudjelovati u raspravi kad to žele, a ne samo u trenutku kad se nalaze u sabornici – naveo je predsjednik Sabora uz napomenu da će se o tome raspraviti.

Na pitanja novinara prokomentirao je i polemiku između predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

– Meni nije najnormalnije da nekoga ujutro uvrijedite, a onda ga popodne pozovete na kavu. Sjednicu VNS-a treba pripremiti, ali i smanjiti tenzije. Meni su bliža razmišljanja predsjednika Vlade, ali treba spustiti tenzije. U prvom redu je covid, a predsjednik Republike se ne bavi time. On se povodi za osobnim stavovima i polemizira s onima koji drugačije razmišljaju. Treba i predsjedniku Vlade omogućiti da radi svoj posao. Ne znam radi li to predsjendik Republike jer nema drugog posla, ali mi se čini da namjerno izaziva konflikte – rekao je Jandroković.

Na njegovoj konferenicji za tisak riječi je bilo i o govoru mržnje.

– Svi radimo istu pogrešku i vraćamo se unazad. Mogli bi govoriti koliko je radikalizacije izazvala SDP-ova vlada s Lex Perković. Nisu iz SDP-a nevinašca. I oni su dolijevali ulje na vatru. Sjetite se izjava Nenada Stazića – rekao je Jandroković te ukazao na to da smo u teškim vremenima jer osim radikalizacije imamo i covid te posljedično i ekonomsku krizu.

– Mi 2015. godine nismo imali covid i ovakvu ekonomsku situaciju. Ova situacija od nas traži razboritost i uvažavanje drugačijega. Unutar svake stranke ima onih koji raspiruju tenzije, ali i onih koji se trude biti razboriti. I to nije samo u HDZ-u i SDP-u. Pogledajte i u drugim strankama, u Domovinskom pokretu, Mostu, Katarinu Peović iz Možemo!. Ima onih koji namjerno nadolijevaju ulje na vatru jer misle da će tako dobiti veću podršku javnosti – kaže predsjednik Sabora i navodi kako je situacija takva da svaka riječ može zapaliti vatru.

– Dečko koji je došao pred Vladu i pucao nije to napravio sam od sebe, on je za to bio verbalno pripreman. Zato ponavljam da treba smiriti tenzije. Ovo nije uobičajeno vrijeme – apelirao je Jandroković.

Na daljnja pitanja o Milanoviću odgovorio je kako mu je besmisleno komentirati predsjednika Republike. On, kaže, svaki dan istupa i ostavlja neke poruke.

Ipak je prokomentirao njegovu prepisku s Povjerenstvom za utvrđivanje sukoba interesa.

– I ja sam štićena osoba, ali ne mogu naručiti helikopter kad želim i otići kamo želim. Nije u redu kad negdje možeš otići automobilom, a odeš brodom ili helikopterom. Neću presuđivati, ali mi je neprihvatljivo da predsjednik na pitanje je li bio na ljetovanju odgovara da to ne želi reći. Predsjednik ima pravo na polemiku s Povjerenstvom, ali treba reći tko se od nas kamo kreće i zašto. Treba utvrditi je li opravdano išao na Mljet ili nije – zaključio je Jandroković.