Home Vijesti Plenković na Vladi: Moramo pokazati mentalitetnu snagu prema svojim sugrađanima

Plenković na Vladi: Moramo pokazati mentalitetnu snagu prema svojim sugrađanima

by Ante R.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govorio je o epidemiji koronavirusa i sprječavanju radikalizacije u društvu.

Imamo još jedan rekordan dan, rekao je Plenković, kazavši da to dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i u Hrvatskoj i u svijetu.

“Apeliram na sugrađane da budu odgovorni, budni, uviđavni prema onima koji od ove bolesti ili s ovom bolesti od drugih zdravstvenih tegoba odlaze”, rekao je Plenković.

“Moramo pokazati mentalitetnu snagu prema svojim sugrađanima, jer ako to ne pokažemo, imat ćemo više problema”, rekao je Plenković.

Govoreći o gospodarstvu, Plenković je rekao da će Hrvatska po svemu sudeći imati manji gospodarski pad od očekivanog, ali je podsjetio da pandemija još uvijek traje.

Idući tjedan bit će pripremljen prijedlog rebalansa proračuna, rekao je Plenković.

Tri aktivnosti u vezi borbe protiv radikalizacije u društvu

Vlada je krenula s tri aktivnosti glede borbe protiv radikalizacije u društvu, rekao je premijer Andrej Plenković. Prva je vezana za prošlotjedni slučaj oružanog napada na Banske dvore, a druga institucionalna borba protiv radikalizma te će Vlada, najavio je, na sjednici zadužiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da analizira stanje, pojača međuresornu koordinaciju svih nadležnih tijela i da predloži mjere. Treća je točka politička borba protiv radikalizma u društvu.

Ministri će na sjednici Vlade dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a na dnevnom je redu i nekoliko odluka vezanih uz pandemiju covida-19.

Ministar financija trebao bi dobiti ovlast za potpisivanje Sporazuma o zajmu između EU kao zajmodavca i Republike Hrvatske kao zajmoprimca za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19.

Na dnevnom je redu i dopuna Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-19, te odluka o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja COVID-19 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne.