Home Analiza Primorac: Vjerujem da se crni scenarij neće i ne smije dogoditi

Primorac: Vjerujem da se crni scenarij neće i ne smije dogoditi

by Ante R.

Genetičar, pedijatar i forenzičar Dragan Primorac, član znanstvenog savjeta Vlade RH, rekao je danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da je entuzijazam oko cjepiva za koronavirus golem te da su neki kolege s kojima je razgovarao uvjereni da će cjepivo biti spremno za širu populaciju na proljeće.

– U razgovoru s kolegama koji rade na razvoju i proizvodnji doznajem, a kontaktiram s tri-četiri različite grupe, npr. jučer sam razgovarao s grupom iz SAD-a, Izraela, Njemačke, kolege su uvjereni da će cjepivo biti spremno za širu populaciju na proljeće. S druge strane, negdje već u siječnju nastavit će se cijepljenje ciljanih populacija koje su sastavni dio kliničkih istraživanja faze 3, rekao je Primorac.

Primorac je poručio da je njegov optimizam golem te da vjeruje u snagu i odgovornost hrvatskog čovjeka.

– Život će ići dalje i nakon korone, ali mislim da moramo biti odgovorni jedni prema drugima, kao što i jesmo bili do sada. I Hrvatska onda neće imati problema i vjerujem da se nikakav crni scenarij neće i ne smije dogoditi, poručio je.

Na pitanje zašto je testiranje na koronavirus kod nas tako skupo odgovorio je da cijenu najviše definira proizvođač testova tako da naši, kad dobiju taj test u instituciju, moraju pratiti tu cijenu.

– To je vrlo često nekorektno jer u stvarnosti cijena bi trebala biti daleko manja. Međutim, cijena koju nametne proizvođač je nekorektna i vi nemate izbora, rekao je Primorac. Istaknuo je da, ako se pojavi i proizvođač s boljom cijenom, svi će ići prema njemu, ali ti testovi moraju prethodno biti validirani.

Naveo je da Slovačka želi testirati cijelu populaciju koristeći tzv. antigenski test, kod kojeg rezultate dobijete unutar 20-ak minuta, te one pozitivne staviti u izolaciju, što smatraju iznimno učinkovitim i financijski isplativim jer će spriječiti zatvaranje države, gospodarstva, škola… S druge strane SAD želi testirati koristeći antigenske testove i širu populaciju, uključujući i onu školsku.

– Slovački premijer kroz to želi i promovirati svoju državu. Kad govorimo o tim brzim antigenskim testovima, osjetljivost im je oko 97%, a specifičnost iznad 99%. Mi smo, naravno, uvijek svjesni te mogućnosti da se može dogoditi lažno negativan rezultat, mi znamo da su ti testovi optimalni ako se radi od četvrtog dana nakon pojave simptoma i slično, ali vi uvijek možete kombinirati nekoliko metodologija pa ako je potrebno rezultat provjeriti i PCR-om. Nemojte zaboraviti da virusu treba 5 dana da se replicira u našoj nosnoj sluznici. I u konačnici, nama je jedini interes da dobijemo istinu, da možemo djelovati što prije, da oni koji trebaju biti u samoizolaciji budu, oni koji ne trebaju da ne budu u samoizolaciji, da život ide dalje, rekao je Primorac.

Naglasio je i probleme o kojima se sve više govori, a vezani su uz preosjetljivost PCR testova. U časopisu The Lancet je objavljeno da je između 0.8-4% svih rezultata dobivenih PCR analizom lažno pozitivno. O tome posebno govore američke kolege s Harvarda i USF Irvin, jer za nas su pozitivni i oni sa svega 10 kopija virusa, ali i oni koje imaju milijun virusa, a među njima je golema razlika u mogućnosti širenja reakcije. Onaj s deset kopija ne treba ići u samoizolaciju za razliku onoga koji ima milijun kopija. Prihvati li se prijedlog američkih i drugih znanstvenika, da se u dijagnostici SARS-CoV-2 broj ciklusa detekcije (Ct) reducira npr. s 38 na 34, broj osoba koje su danas pozitivne na prisustvo SARS-CoV-2 rapidno će se smanjiti, a u tom slučaju da bi neku osobu proglasili pozitivnom, ona će u uzorku morati imati 100-1000 puta više virusnog materijala nego što je to danas slučaj.

Istaknuo je i golemu snagu našeg imunosnog sustava kojeg se ne smije podcijeniti jer svaki dan udahnemo između 100.000 do 1.000.000 čestica i usprkos tome rijetko obolijevamo.

Što se tiče škola, bila je sjajna odluka Ministarstva da se škole otvore, a danas svjedočimo da je svega 2.2% djece u samoizolaciji, a 0.7% ih je pozitivnih na SARS/CoV-2, a slično je i među nastavnicima među kojima je svega 0.2% pozitivnih, rekao je Primorac, piše HRT.