Home Svijet Britanski zakon će natjerati društvene mreže da preuzmu odgovornost za napade na novinare

Britanski zakon će natjerati društvene mreže da preuzmu odgovornost za napade na novinare

by Ante R.

Britansko zakonodavstvo zaštiti će novinare novim zakonom koji će natjerati društvene medije da preuzmu odgovornost za prijetnje i govor mržnje koje se šire na društvenim platformama.

 

Prema izvještaju britanskog The Timesa, John Whittingdale, ministar medija i podataka u Odjelu za kulturu, medije i sport britanske vlade, rekao je da je sada ”potreba za točnim vijestima i pouzdanim informacijama nikada veća, ali napadi na novinare i vitalni posao koji obavljaju se povećavaju”.

Usred povećanog neprijateljstva prema novinarskoj profesiji, ministri su odlučili uspostaviti Nacionalni odbor za sigurnost novinara ranije u srpnju. Nacionalni odbor za sigurnost novinara okupio je predstavnike vlade, novinarstva, policije, tužiteljstva i državne službe kako bi surađivali u izgradnji sigurnosti novinara.

Potreba za sigurnošću novinara pokazala se izrazito važnom u vrijeme pandemije kada je porasla potražnja za vijestima, ali istovremeno se povećala i količina lažnih vijesti na društvenim medijima poput Facebooka i Twittera. Budući da su mnogi više vremena provodili na internetu uslijed pridržavanja mjera borbe protiv koronavirusa, povećali su se napadi na novinare; posebice one koje su izvještavali o pandemiji.

Times kao primjer navodi prijetnju e-mailom koju je prošlog mjeseca primio urednik političke rubrike Liverpool Echo, Liam Thorp. U prijetnji je njegovo novinsko izdanje optuženo za ”tisuće smrti zbog straha koje su širile u”, citiramo, ”odvratnom novinarstvu”. ”Karma je kuja, i vama će uskoro presuditi”, pisalo je u prijetećem e-mailu.

”Ljudi koji ne vjeruju da Covid-19 postoji žele kriviti one koji prenose poruke”, rekao je Thorp.

Na meti napada našle su se vrlo često i mlade žene novinarke u regionalnim i lokalnim medijima, a neke su napustile posao iz straha za sigurnost, piše Times.

Patricia Devlin (34), novinarka Sunday Worlda iz Belfasta, optužila je policiju jer nije reagirala na prijetnje koje je primala putem Facebooka od strane neonacističkih grupacija gotovo godinu dana. Ona je pronašla svog napadača i prijavila ga je policiji koja nije učinila ništa kako bi ga provjerila ili uhitila.

Samantha Harman, urednica Oxford Maila, provela je neslužbenu anketu među zaposlenicima u novinskoj industriji. Iz analize 400 odgovora koje je dobila, rekla je da je zabrinuta za mentalno i psihičko zdravlje mladih novinarka koje su često na meti zlostavljanja dok rade od kuće za niske plaće, ponekad daleko od svojih obitelji, prenosi Jutarnji.