Home Izdvojeno Ženska sujeta ili nešto drugo. Jadranka Kosor stala na Milanovićevu stranu.

Ženska sujeta ili nešto drugo. Jadranka Kosor stala na Milanovićevu stranu.

by Ante R.

Bivša premijerka Jadranka Kosor kazala je za N1 da sukobe između predsjednika Republike i predsjednika Vlade ne smatra “prepucavanjem”, nego nečim puno ozbiljnijim.

“Ja se ne slažem da se radi o prepucavanju. Smatram da se radi o žestokoj raspravi o ustavnim ovlastima predsjednika Vlade i predsjednika Republike Hrvatske. Čini se da su mnogi zaboravili ne tako davne događaje, da ta vrsta nategnutosti oko tumačenja njihovih ovlasti postoji još tamo od 2000. otkako je promijenjen Ustav i otkad se prešlo iz polupredsjedničkog u sustav parlamentarne demokracije”, kazala je Kosor.

Podsjetila je, u sličnom kontekstu, na stanje s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović:

“Neki žestoki kritičari Kolinde Grabar Kitarović pozivaju da se vrati, zaboravljajući da je ona na početku mandata izjavila da je najbolje što Zoran Milanović može učiniti za državu da da ostavku.”

Potom je Kosor otkrila i anegdotu:

“Doslovce je upadala u ministarstva, recimo ministra Jakovine, tražila je da nešto riješi, da bi on pobjegao na stražnji izlaz. A nastavilo se kad je predsjednik Vlade već bio Andrej Plenković. Pokušavala je u nekoliko navrata kritizirati Vladu. Onda je dobila isto tako jezikovu juhu, pa bi se utišala.”

Jadranka Kosor je rekla da obračun Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića jest žestok, ali je to ipak sukob oko tumačenja Ustava:

“Predsjednik Milanović je pružio neku vrstu mosta, malog mosta, kad je predložio sazivanje sjednice VNS-a. Mislim da je Andrej Plenković preko tog mosta trebao prijeći, da su s uskim krugom suradnika trebali sjesti i početi razgovarati o državnim problemima.”

“Pustimo sad i avione i kamione i otkup INA-e i sva obećanja koja je premijer dao. Ovo je trenutak kad se moramo koncentrirati na borbu protiv korone. Na to je upozorio i gospodin Đikić. Meni je njegovo upozorenje jako, jako alarmantno. Rekao je da srljamo u nekontrolirani lockdown. Mislim da je veliki dio nervoze koja se jučer dala opipati kod Plenkovića, odatle što je duboko svjestan, unatoč njegovoj izjavi od 26 svibnja, da je ‘ova vlada pobijedila koronu’, da ova situacija može izmaći kontroli. On je jučer, rekla bih, vrlo rezignirano rekao da imamo 15.000 bolničkih kreveta, od čega 1500 za najhitnije slučajeve i da je to to. Iz toga sam iščitala da polako postaje iznimno tjeskoban”, kazala je Kosor.

Njoj je, rekla je, savršeno jasno da nije lako biti predsjednik Vlade u ovoj situaciji, ali je dodala da mu je Milanović “pružio ruku” odmah nakon napada automatskim oružjem na Markovom trgu:

“Mislim da bi Plenković trebao shvatiti da će mu jako trebati saveznici.”

Kosor je u studiju N1 apelirala na obojicu.

“Bilo bi nužno da se nazovu i porazgovaraju, jer mi se čini da građani, sve ovo što se događa u zemlji, doživljavaju s nekom vrstom defetizma”, rekla je.

Navela je nekoliko primjera u kojima se premijer i predsjednik Republike nisu slagali, ali su u datim trenucima funkcionirali, jer je to bilo neophodno za stanje u zemlji, počev od Ive Sanadera i Stjepana Mesića nadalje:

“Nije mi padalo na pamet predsjednika Josipovića, kad je govorio o ustaškoj guji u njedrima, javno nazvati piromanom odjevenim u vatrogasca.”

Kosor smatra da i Milanović i Plenković “trebaju spustiti svoja ega”. Potom je komentirala radikalizaciju u Hrvatskoj, podsjetivši da na sve ono što se dogašalo sa “šatorom” ispred Ministarstva branitelja 2015.

“Ta želja da se ruši legalno izabrana vlast, kakva god ona bila, tada je bila lijeva vlast, Josipović i Milanović, to nazivanje vlasti ‘nenarodnom’, to je isto tako podizalo na noge radikale. Činjenica da su tamo odazili svi viđeniji, pa i sadašnji vođe HDZ-a, činjenica je koja se ne može izbrisati. Te plinske boce, o kojima se sada govori, to nije bilo smirivanje radikalizma, nego pojačavanje. Kad gospodin Medved danas govori da to nije bilo u redu, naravno da treba reći da je to tada trebao kazati. To apsolutno nije u redu, to isto može biti neka vrsta terorizma”, kazala je.

Uoči još jedne obljetnice tragedije Vukovara iz 1991., rekla je da se s tugom sjeća kolone sjećanja iz 2013.

“Došla sam u dvorište bolnice i shvatila, da sam jedna od rijetkih uz Josipovića, Milanovića i članove Vlade, koju se nazivalo nenarodnom. Doživjela sam to zaustavljanje na cesti… To me je pogodilo, u jednom sam se trenutku rasplakala kao kišna godina. Bio je tamo cijeli diplomatski vrh, prilazili su mi i pitali što se događa. Mene je bilo sram reći što se događa”, otkrila je i još jednom predbacila istaknutim HDZ-ovcima što nisu ništa učinili:

“Ne sjećam se da je itko iz današnjeg vodstva HDZ-a rekao tada Karamarku da je to loše, da se mora propustiti tadašnje vodstvo države.”

Ovogodišnju obljetnicu pada Vukovara dočekuje se s gradonačelnikom Ivanom Penavom, za kojega je konstatirala da sada nije u niti jednoj od stranaka centra:

“Strašno bi bilo da Vukovar ponovo, nakon 2013., ponovo postane mjesto političkih sukoba. Meni je stvarno preko glave toga tko više voli Hrvatsku. Tko danas voli Hrvatsku? Što je paradigma domoljublja danas? Plaćati poreze, raditi pošteno, držati se reda, to je danas domoljublje!”