Home Kultura U dobi od 67 godina u Zagrebu umrla Vera Zima, jedna od naših najomiljenijih glumica

U dobi od 67 godina u Zagrebu umrla Vera Zima, jedna od naših najomiljenijih glumica

by Ante R.

Zima je dobitnica nagrade ‘Vladimir Nazor‘ za životno djelo te nagrade ‘Fabijan Šovagović‘ za doprinos hrvatskoj kinematografiji

 

Omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je jučer u Zagrebu u dobi od 67 godina, javlja Radio Sljeme.

Rođena je u Metkoviću 1953. godine, a do 18 godine živjela je u Pločama, otac joj je bio slovačkog podrijetla te je i ona sama izvrsno govorila slovački jezik.

Vera Zima je na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu ‘Mećava’ Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića Fabijana Šovagovića.

Nastupala je u Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh te, između ostalog, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, prenosi Jutarnji list.

Posebno se istaknula u Teatru &TD u ‘Baladama Petrice Kerempuha’ Miroslava Krleže u adaptaciji Rade Šerbedžije (1976.), lutkarsko-glumačkoj postavi ‘Hamleta’ u režiji Zlatka Boureka (1982.) te u ‘Krčmarici’ Petera Turrinija (1986.) u adaptaciji predloška Carla Goldonija.

Također je redovito nastupala u lutkarskom kazalištu i sinkronizirala animirane filmove.

Jedna od najrecentnijih i najpoznatijih uloga joj je ona u seriji ‘Odmori se, zaslužio si’ za koju je 2006. dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Tipski je glumila obične, svakidašnje, tople i prikriveno snažne žene (majke, kućanice, susjede, tetke i bake), a široku prepoznatljivost stekla je takvim televizijskim ulogama, posebno u sitcom-serijama ‘Luda kuća’ i  (2005–09) i ‘Odmori se, zaslužio si’ (2006–13).

Za svoj rad u filmu i kazalištu osvojila je brojne nagrade, uključujući Zlatnu Arenu za sporednu žensku ulogu (‘Oprosti za kung fu’) i Nagradu ‘Fabijan Šovagović’ Hrvatskog društva filmskih redatelja (2016.).

Zima je uz brojne druge nagrade, dobitnica i nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo na području filma.