Home Sport Preminuo slavni Dinamov igrač Krasnodar Rora

Preminuo slavni Dinamov igrač Krasnodar Rora

by Ante R.

Legendarni član Dinamove generacije koja je osvojila Kup velesajamskih gradova, Krasnodar Rora, preminuo je u 76. godini života, javljaju iz zagrebačkog kluba.

Dva dana nakon što se na komemoraciji Slavena Zambate oprostio od svojega nekadašnjeg kapetana i suigrača, preminuo je i Krasnodar Rora, još jedan član Dinamove “zlatne generacije” iz 1967.

“Rora nas je iznenada napustio u četvrtak u ranim jutarnjim satima, a pamtit ćemo ga kao jednoga od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, popularno lijevo krilo koje je u 10 godina provedenih u plavome dresu upisao 459 utakmica uz 90 postignutih pogodaka,” objavio je Dinamo.

Šokantna je vijest uslijedila dva dana nakon što se Rora na komemoraciji na stadionu Maksimir emotivnim govorom oprostio od svojega nekadašnjeg kapetana i suigrača, Slavena Zambate. Oproštajne je riječi uputio i na samom ispraćaju. Rora je bio jedan od simbola naraštaja iz 1967. godine, veliki prijatelj, kohezivni faktor pa čak i svojevrsni “glasnogovornik” cijele generacije.

Rođen je 23. ožujka 1945. godine na Visu, a odrastao u Šibeniku. Prve je nogometne korake načinio sa 14 godina na šibenskim poljanama i to baš u “nogometnom kvartu” Šubićevcu. Za Šibenik je igrao od 1962. do 1964. godine kada je preselio u Dinamo naslijedivši dres s brojem 11 kojega nije ispuštao cijelo desetljeće.

S Dinamom je osvojio kup Jugoslavije u sezonama 1964./65. i 1968./69., a navijači “plavih” najviše će ga pamtiti kao jednog od najboljih igrača Dinama u velikom finalu Kupa velesajamskih gradova 1967. godine u kojem je Dinamo sa 2-0 pobijedio Leeds United, a Rora postigao drugi zgoditak, s kojim je Hrvatskoj donio prvi i jedini europski trofej.

Rora je za Dinamo digrao 459 utakmica i postigao 90 zgoditaka. Iz Dinama 1973. prelazi u belgijski Standard iz Liegea za kojeg igra do 1975. godine, a zatim u Francuskoj od 1975. do 1978. godine nastupa i za Nancy Lorraine i FC Haguenau. U Nancyju je igrao zajedno s legendom francuskoga i svjetskog nogometa, Michelom Platinijem.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 1967. i 1968. godine pet utakmica, a debitirao je 1. studenoga 1967. godine u Rotterdamu kada je Jugoslavija u prijateljskoj utakmici sa 2-1 pobijedila Nizozemsku.

Od svih svojih trenera Rora je najviše cijenio legendarnog Branka Zebeca, a po završetku igračke karijere pisao je za Sportske novosti te trenirao Izolu, Radnik, Šibenik, Samobor, Varteks, Zagreb, BSK iz Slavonskog Broda, a radio je i kao trener u Dinamovojškoli Hitrec – Kacian.

Hina