Home Izdvojeno Turk se kandidirao s timom bliskih suradnika gradonačelnika Dražena Barišića uhićenog u aferi vezanoj uz Janaf 

Turk se kandidirao s timom bliskih suradnika gradonačelnika Dražena Barišića uhićenog u aferi vezanoj uz Janaf 

by Ante R.
Željko Turk se kandidirao sa timom bliskih suradnika gradonačelnika Dražena Barišića uhićenog u aferi vezanoj uz Janaf
Od kada je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio da se nastavljaju unutarstranački izbori u stranci je nastao rat klanova. Na izborima koji će se održati 22. studenoga odlučit će stranačko članstvo po principu jedan član jedan glas. Posebice zanimanje javnosti je privukla utrka za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije. Uz Željka Turka, kandidat za predsjednika je i Damir Mikuljan.
No, javnost je najviše zaintrigirala kandidatura gradonačelnika Zaprešića Željka Turka koji pripada klanu nedavno uhićenog predsjednika HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnika Velike Gorice, Dražena Barišića.
Uz Željka Turka, za četiri potpredsjednička mjesta kandidature su istaknuli: Javor Bojan Leš, Tomislav Landeka, Tomislav Masten i Božidar Škrinjarić.
Naime, iz tima Željka Turka razvidno je da su se kandidirali upravo svi bliski suradnici Dražena Barišića od kojih je jedan ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, Barišićev čovjek od zadatka,Tomislav Landeka iz Velike Gorice, donedavni direktor goričkog stambenog a koji velikim dijelom radnog vremena i dalje direktor te organizacije i sve se pita, tvrde dobro upućeni, a tek jedan sat dnevno je i ravnatelj ŽUC-a ! U toj ekipi je i direktor tvrtke “Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije” a koju je osnovala Zagrebačka županija s ciljem izgradnje vodovoda u istočnom dijelu Zagrebačke županije, stranački potpredsjednik Dražena Barišića, Tomislav Masten. Masten i Javor Bojan Leš imali su poslovnu suradnju sa Krešom Petekom koji je ispred tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.
 Koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova, velikogorički gradonačelnik zatražio je da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.
Također, Dražen Barišić je u ovaj projekt uključio i voditeljicu odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.
Podsjetimo, istraga je pokrenuta protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.
U ovoj zahtjevnoj akciji uhićeni su direktor Janafa Dragan Kovačević, gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić osumnjičeni u aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek. DORH, odnosno USKOK zatražio je skidanje njihovih imuniteta.
Istragom je obuhvaćen i Krešo Petek, osnivač i voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je Kovačeviću i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.
Stoga, nameće se pitanje kada je gradonačelnik Zaprešića,Turk također opterećen raznim lokalnim aferama predao kandidaturu sa svojim timom 6. studenoga na koji način je mislio da će nakon ovoga svega dobiti podršku predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića te članica i članova HDZ-a?
Kako saznajemo iz izvora bliskog vrhu stranke kandidatura Željka Turka i njegovog tima nije dočekana sa odobravanjem niti će imati podršku Središnjice.
Doista, intrigantno je, kako je Željko Turk zamislio naći vremena za kvalitetno vođenje županijske organizacije kraj posla gradonačelnika grada Zaprešića, člana Nacionalnog Predsjedništva HDZ-a, Predsjednika Udruge gradova? Gomilanje dužnosti je nešto o čemu se HDZ već ranije negativno izjasnio i kao što je poznato prema odredbama iz novoga statuta to se i primjenjuje na terenu.
Iako se iz statusa na društvenim mrežama kojeg je objavio drugi kandidat Damir Mikuljan može vidjeti da je Plenković po svom starom principu ostao suzdržan da se javno očituje na čijoj je strani od kandidata, svima je u državi, ali i stranci jasno da je predsjednik HDZ-a najavio oštru i nedvojbenu borbu protiv kriminala i korupcije.

Foto HG

“Borba protiv kriminala i korupcije – tu HDZ mora i treba biti predvodnik”, poručio je na skupu povodom 30. godišnjice Prvog općeg sabora HDZ-a.