Home Izdvojeno Zagrebačka županija – Hoće li HDZ-ovci u nedjelju odlučiti jesu li za klijentelizam, korupciju ili za novi HDZ, pravdu i pravednost?

Zagrebačka županija – Hoće li HDZ-ovci u nedjelju odlučiti jesu li za klijentelizam, korupciju ili za novi HDZ, pravdu i pravednost?

by Ante R.

Nedavno u aferi Janaf čelni čovjek Velike Gorice, HDZ-ov Dražen Barišić lišen je slobode nakon što je mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno mu ukinulo imunitet. Tereti ga se za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja.

“Nakon odluke Sabora o skidanju imuniteta, gradonačelnik, Dražen Barišić sam je otišao u sjedište PNUSKOK-a”, priopćeno je iz njegova velikogoričkog ureda.

Samo nekoliko sati nakon Barišića, uhićen je i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

No, fokus javnosti povodom ovoga uhićenja bila je također i na Mati Čičku, novom zastupniku HDZ-a i načelniku Općine Rugvica, koji je nedavno ušao u Sabor kao zamjena velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića.

Foto HDZ

Naime, novinari su mu otkrili niz nepodopština s velebnim zdanjem u Rugvici za koji nema sve potrebite dozvole, a i sam predsjednik Vlade Andrej Plenković, diplomatski mu je preko novina poručio da će sve to morati dokazati.

Nakon što je Telegram istraživačkim tekstom upozorio da Čičak svoje nekretnine u Rugvici nije na vrijeme unio u katastar, iz Državne geodetske uprave su im odgovorili kako su “preispitali navode te su u skladu s odredbama Prekršajnog zakona poduzeli radnje u svrhu pokretanja prekršajnog postupka”.

Prema Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, građani su, naime, dužni prijaviti svaku promjenu koja utječe na katastarske knjige, i to u roku od 90 dana otkako su se dogodile, a za neprijavljivanje je propisana kazna od 3000 do 6000 kuna. Inače, Državna geodetska uprava isti je postupak pokrenula i lani nakon što je Telegram otkrio kako tadašnji ministar uprave Lovro Kuščević nije u katastar 11 godina unio dvije nekretnine.

A nakon što se prošli tjedan oglasila Inspekcija, Čičak je već idući dan, prošlog petka, predao zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za pomoćni objekt, zahtjev za provedbu geodetskog elaborata u katastar i zahtjev za upis novog stanja u zemljišne knjige. Naime, saborskom zastupniku HDZ-a sva je potrebna papirologija riješena u manje od tri sata.

Ono što koliko – toliko HDZ-u ide u prilog je i to što ga nema na popisu kandidata, očit je znak da HDZ više ne računa na partijski kružok kojeg su činili Dražen Barišić, Mato Čičak, Tomislav Masten, član Predsjedništva HDZ-a iz Samobora, a koji sada, se želi osigurati kroz nove izbore 22. studenoga za Zagrebačku županiju, te produljiti vijek svojoj hobotnici umreženosti preko gradonačelnika Zaprešića, Željka Turka.

Foto Ilustracija

Na unutarstranačkim izborima kandidirali su se dva kandidata za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, pored gradonačelnika Željka Turka kandidat za predsjednika je i odvjetnik Damir Mikuljan.

Uz Željka Turka, za četiri potpredsjednička mjesta kandidature su istaknuli: Javor Bojan Leš, Tomislav Landeka, Tomislav Masten i Božidar Škrinjarić.

Naime, iz njegovog tima razvidno je da su se kandidirali upravo svi bliski suradnici Dražena Barišića od kojih je jedan ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, Barišićev čovjek od zadatka,Tomislav Landeka iz Velike Gorice, donedavni direktor goričkog stambenog a koji velikim dijelom radnog vremena i dalje direktor te organizacije i sve se pita, tvrde dobro upućeni, a tek jedan sat dnevno je i ravnatelj ŽUC-a ! U toj ekipi je i direktor tvrtke “Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije” a koju je osnovala Zagrebačka županija s ciljem izgradnje vodovoda u istočnom dijelu Zagrebačke županije, stranački potpredsjednik Dražena Barišića, Tomislav Masten. Masten i Javor Bojan Leš imali su poslovnu suradnju sa Krešom Petekom koji je ispred tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Podsjetimo, istraga je pokrenuta protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.

Povodom apsurdne novonastale situaicije na društvenim mrežama se oglasio i ministar pravosuđa u 14. Vladi Republike Hrvatske koji je tu dužnost obnašao i u 11. Vladi Republike Hrvatske, a danas saborski zastupnik Dražen Bošnjaković sa priopćenjem;

 ”Drage stranačke kolegice i kolege, 22.11.2020 održat će se izbori za predsjednike i potpredsjednike županijskih, gradskih i općinskih organizacija HDZ-a Zagrebačke županije. Kao što vam je svima poznato, vodio sam županijsku organizaciju HDZ-a od 2008. do 2016.godine. Tada je to bila uspješna i pobjednička organizacija. Obnašali smo vlast u Zagrebačkoj županiji, u 6 od 9 gradova te u većini općina. Nakon zadnjih unutarstranačkih izbora kada je upravljanje županijskom organizacijom preuzeo Dražen Barišić sa svojim suradnicima postali smo neuspješni, izgubili smo vlast u Zagrebačkoj županiji i od 9 gradova osvojili smo vlast u samo 3 grada. Nažalost, radi djelovanja nekih pojedinaca iz samog vrha županijske organizacije danas trpimo sramotu i predmet smo oštrih kritika javnosti. Na nadolazećim novim unutarstranačkim izborima ne samo da moramo izabrati tim koji će HDZ ZG županije vratiti na pobjedničko mjesto, nego moramo vratiti i narušeni ugled HDZ-a u Zagrebačkoj županiji. Zato pozivam SVE članice i članove HDZ-a Zagrebačke županije da budete hrabri i odvažni te da mi se pridružite 22.11. na unutarstranačkim izborima i date glas Damiru Mikuljanu i njegovom timu, jer je to glas za uspješan i ugledan HDZ Zagrebačke županije. OVO SU VAŽNI IZBORI KADA BIRAMO USPJEH A ODBACUJEMO NEUSPJEH! KADA BIRAMO DOSTOJANSTVO I UGLED A ODBACUJEMO SRAMOTU! Živio nam NAŠ HDZ!” – piše u priopćenju.

Bošnjaković : Sram nas je zbog pojedinaca koji sramote stranku

Tako je Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravosuđa i šef Županijskog HDZ-a prozvao gradonačelnika koji je poslovao s Krešom Petekom, jednim od dva glavna osumnjičenika u aferi Janaf. Kazao je kako su Barišić i njegovi “suradnici” za svog stolovanja u Županiji učinili totalni nered i doživjeli pravi fijasko. Bošnjaković je u svom postu podupro uglednog odvjetnika Damira Mikuljana koji je upravo od Barišićeve ekipe doživio smjenu s mjesta predsjednika Županijske skupštine. Mikuljan im nije bio po volji, jer je ukazivao na brojne prljave poslove i nepotizam. Barišić je i uz pomoć Mate Čička, načelnika Općine Rugvice, tajnika HDZ-a Županijske organizacije, šefa Županijske skupštine, odnedavno i saborskog zastupnika imenovanog po aferi Janaf  izgurao bez osnove uglednog odvjetnika iz Bistre.

Foto HDZ

No, pored Bošnjakovića na ovu ekipu je ukazao i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja koji se također oglasio na društvenim mrežama.

” I Mato Čičak koji je u Sabor ušao kao zamjena za Barišića poslovao je sa tvrtkom Elektrocentar Petek iako je danas lagao da nije. Ugovor je sklopio 1.3.2019. prema kojem je 1050 lampi platio čak 10 milijuna i 500 tisuća kn. Mogla bi i zamjena u pritvor ”,  poručio je Grmoja.

U konačnici mnogima je jasno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pokušava se nekako izvući iz ove bizarne situacije koja mu se nametnula, ali na kraju svakako će članovi i članice HDZ-a u nedjelju odlučiti jesu li za klijentelizam, korupciju ili za novi HDZ pravdu i pravednost.