Home VijestiDogađaji Osječani se uz cvijeće i suze oprostili od svog sugrađanina Kiće Slabinca

Osječani se uz cvijeće i suze oprostili od svog sugrađanina Kiće Slabinca

by Ante R.

– Učinili smo najviše što smo mogli za našeg Kiću u ovim epidemiološkim uvjetima. Ideja se vrlo brzo rodila. Mi tamburaši imamo kodeks da moramo ispratiti svog kolegu, a kako ne ovakvog velikana. kazao je Hrvoje Grbeša, tajnik HGU Osječko-baranjske županije

Od velikana hrvatske glazbene scene Krunoslava Kiće Slabinca danas se osim u Zagrebu opraštaju i diljem njegove Slavonije. Dok traje ispraćaj na Zagrebačkom krematoriju, u Osijeku su se, uz poštivanje epidemioloških mjera, okupili i njegovi sugrađani.

– Sve nas je, 13. studenog 2020. godine u jutarnjim satima, iznenadila vijest da je preminuo velikan slavonske glazbe i legenda svjetskoga glasa, naš bećar i roker Kićo Slabinac. Epidemija koronavirusa sprječava nas da ga na posljednji počinak ispratimo onako kako bi to mi Slavonci željeli i kako iznad svega Kićo zaslužuje. No oni koji ga znaju, kažu da nam neće zamjeriti i da je Kići uvijek i za sve bila dovoljna pjesma. Pjesma od koje, i za koju, je čitav život živio. Krunoslav Kićo Slabinac bit će pokopan u četvrtak, 19. studenoga u Zagrebu, na Krematoriju u Velikoj dvorani, u 12 sati i 40 minuta. U skladu s epidemiološkim mjerama, brojni građani koji su željeli ispratiti ga na posljednje počivalište, to neće moći učiniti. Zato smo prihvatili ideju njegovih kolega Hrvatske glazbene unije, Podružnice Osijek i zajednički ćemo organizirati Kićin glazbeni ispraćaj – priopćili su iz Kabineta osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

– Učinili smo najviše što smo mogli za našeg Kiću u ovim epidemiološkim uvjetima. Ideja se vrlo brzo rodila. Mi tamburaši imamo kodeks da moramo ispratiti svog kolegu, a kako ne ovakvog velikana. Svirali smo dvije skladbe – “Tamburaški rastanak”, koji je evergreen u ovakvim situacijama, i Kićinu “Otiš’o si s mirisima jutra”. Dali smo sve od sebe, i drago mi je da je došao lijep broj ljudi odati počast Kići, kazao je Hrvoje Grbeša, tajnik HGU Osječko-baranjske županije.

Ovoj su se inicijativi pridružili i drugi gradovi na području istoka Hrvatske, pa su se u isto vrijeme, između osalog, iste skladbe izvoditle i u Đakovu na Strossmayerovom trgu i u Županji na Trgu kralja Tomislava. Nakon izvođenja skladbi na osječkom trgu, glazbenici su se uputili na Promenadu kako bi u rijeku Dravu pustili ruže za Kiću, javlja Večernji.