Home VijestiDogađaji Glavašević o danu kada mu je ubijen otac: Tamo nisu samo pobijeni nedužni, ubijena je čovječnost

Glavašević o danu kada mu je ubijen otac: Tamo nisu samo pobijeni nedužni, ubijena je čovječnost

by Ante R.

Današnji dan je obljetnica tragedije i za njegovu obitelji, istaknuo je Bojan Glavašević u statusu objavljenom na Facebooku

Neovisni zastupnik Bojan Glavašević objavio je na svom Facebooku emotivan status o stravičnim zločinima na Ovčari koji su se dogodili prije 29 godina pri čemu je poslao snažnu poruku osudivši sve ratne zločine.

Današnji dan je obljetnica tragedije i za njegovu obitelji, istaknuo je Glavašević. Naime, njegov je otac, novinar Siniša Glavašević, ubijen na Ovčari.

‘Prije 29 godina, na današnji dan, mog su oca, nakon višesatnog mučenja i zlostavljanja, na Ovčari ubili četnici i JNA. Imao sam potrebu napisati nešto o tome’, napisao je Glavašević na Twitteru i podijelio svoj status s Facebooka kojeg prenosimo u cijelosti:

‘Danas se sjećamo žrtava Ovčare. Tamo nisu samo pobijeni nedužni ljudi, ondje je ubijena i čovječnost. I danas tražimo pravdu za naše najmilije, ali pravda je uglavnom izostala. Presuda je bilo malo, kazne koje su osuđeni dobili toliko su trivijalne da iz njih proizlazi kako je cijena ljudskog života uistinu trivijalna. Sramota je tim veća što su osuđeni ratni zločinci, poput Veselina Šljivančanina, danas u svojim društvima moralno rehabilitirani, i u svojim društvima tretirani kao uvaženi članovi i dragi prijatelji vodećih političara.

Prije dva dana, Veran Matić, posebni izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kleknuo je na Ovčari, u gesti koja podsjeća na Willyja Brandta u Varšavskom getu 1970. godine. Ova simbolična gesta dobar je znak otvaranja prostora za dijalog sa Srbijom o ratnim zločinima počinjenima za vrijeme obrane Hrvatske od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Međutim, moram upozoriti na nešto važno: Matićevu gestu moraju pratiti iskreni i nedvosmisleni koraci iz Srbije, i moraju biti uzvraćeni jednako iskrenim i nedvosmislenim koracima iz Hrvatske. Koji su to koraci?

Prije svega, kada su u pitanju civilne žrtve rata, a pogotovo nestale osobe koje još uvijek nisu pronađene, potrebno je da Srbija i Hrvatska bez kalkulacije i fige u džepu počnu aktivno razmjenjivati podatke i raditi zajedno na njihovom pronalasku i identifikaciji. Također je važno da pojedini političari u obje zemlje prestanu politizirati žrtve i zloupotrebljavati njihove sudbine za nacionalističko skupljanje političkih poena i radikaliziranje odnosa, ali i pojedinaca.