Home OBŽ Osječko-baranjska županija: 166 novozaraženih, šest umrlih, predložene nove mjere

Osječko-baranjska županija: 166 novozaraženih, šest umrlih, predložene nove mjere

by Ante R.

– U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata je 166 novozaraženih koronavirusom, šest je osoba umrlo, a Nacionalnom stožeru Civilne zaštite upućen je prijedlog novih epidemioloških mjera, izvijestio je u petak županijski Stožer CZ.

U posljednja 24 sata umrlo je pet muškaraca i jedna žena, rođeni 1940. 1940. 1947. 1932. 1943. i 1939. godine, rekao je na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan.

U laboratorijima osječkog KBC-a i županijskog Zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 336 uzoraka, od kojih je 166 pozitivno na koronavirus.

Najviše novozaraženih, njih 101 je iz Osjeka, 12 iz Đakova, 11 iz Valpova, te devet iz Belišća.
Trenutno se s na bolničkom liječenju nalazi 221 osoba, od kojih 31 na respiratoru. u osječkom KBC-u liječi se 178 pacijenata, a 43 osobe su u našičkoj Općoj županijskoj bolnici, dodao je Hampovčan.
U ovome trenutku u Županiji se nalazi 1859 osoba u samoizolaciji, a policija je u 24 sata provela 31 provjeru, i nije bilo kršenja ove mjere, navode u Stožeru.

Hampovčan je izvijestio da su Nacionalnom stožeru CZ uputili na odobrenje prijedlog novih epidemioloških mjera, a to su ograničavanje broja posjetitelja na profesionalnim umjetničkim sadržajima na 50 osoba; da jedinice lokalne samouprave, koje su vlasnici domova kulture, koji su centri zbivanja u općinama, do daljnjega ne iznajmljuju te prostore te da se vjerski obredi održavaju na način da svaka osoba mora imati na raspolaganju prostor od četiri kvadratna metra.
Predloženo je da se nastava organizira na način da učenici osnovnih škola, od 1. do 4. razreda, i dalje idu u škole, da učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda, rade po modelu dva tjedna odlaska u školu, pa dva tjedna online nastave, a za srednje škole predložili smo da se kompletna teorijska nastava održava online, a da se praktični dio nastave i dalje održava kao i dosad, pojasnio je Hampovčan.

Dodao je kako u ovome trenutku još nema odgovora iz Nacionalnog Stožera na prijedlog ovih mjera.

U osječkom KBC-u sve više pacijenata s težom kliničkom slikom

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego ocijenio je da se stanje u bolnici svakodnevno pogoršava, jer je sve više hospitaliziranih osoba, sve više pacijenata s težom kliničkom slikom i sve više umrlih.

Stanje je sve ozbiljnije i sve teže i u ovome trenutku znamo da bez odluke o smještaju dijela Covid bolesnika u našičku Opću bolnicu, osječki KBC ne bi sam mogao zbrinuti sve bolesnike, pa je ta odluka bila pravovremena, ocijenio je Šego.

Upozorava kako se KBC približava našem maksimumu te da, ako se nastave sadašnji trendovi, praktično ne vidi načina kako da se zbjegne smještaj bolesnika u osječku sportsku dvoranu Gradski vrt.
Apelirao je na sve da se to shvati ozbiljno. Idućih nekoliko dana će biti ključno, i ako to izdržimo, možda izdržimo i bez “Gradskog vrta”. Još uvijek uspijevamo zbrinuti i sva ostala hitna stanja,  ali približavamo se svojoj gornjoj granici, poručio je Šego.