Građanska udruga oštro osuđuje: Na ispraćaju patrijarha Irineja krše se mjere

28
Foto Tanjug Rade Prelić

Crkva i državne institucije najavile su da će se opraštanje vjernika sa patrijarhom i njegov sprovod odvijati uz sve mjere predostrožnosti i izbjegavanja rizika širenja infekcije koronavirusom, ali već prvi čin ispraćaja potpuno je demantirao ove najave, ocijenio je Građanski demokratski forum iz Beograda.

U vreme dok je sanduk sa preminulim patrijarhom bio izložen u Sabornoj crkvi, veliki broj vjernika je cjelivao i sanduk i križ ispred njega, što nesumnjivo predstavlja ogroman rizik i sasim sigurno širenje zaraze među građanima. Time je pokazano da ni crkva ni država nemaju autoritet koji je u ovakvim sutuacijama sudbonosan, ocijenio je Forum.

U priopćenju Forum ističe da je ovakvo ponašanje neoprostivo, pogotovo kada se zna da se upravo zbog ignoriranja epidemiološke opasnosti razbolio i patrijarh Irinej i nedavno mitropolit Amfilohije.

Građanski demokratski forum inzistira da se crkveni, i još više državni organi, prema ovom događaju odnose odgovorno i zaštite građane od širenja bolesti koja već uveliko uzima tragičan danak, javlja N1.

S obzirom na to da će opraštanje trajati do sprovoda u nedjelju, nužno je hitno poduzeti preventivne mjere u cilju sprječavanja širenja epidemije, smatra Građanski demokratski forum.

 

Komentari