Home Politika Grbin: Pozivamo premijera da razgovaramo o borbi protiv koronakrize

Grbin: Pozivamo premijera da razgovaramo o borbi protiv koronakrize

by Ante R.

– Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je pozvao premijera da se sastane s opozicijom jer smatra da svi koji sudjeluju u političkom životu imaju obavezu dati svoj doprinos da se zdravstvena i ekonomska situacija koju je narušila koronakriza poboljša.

“Hrvatska danas ima jednu od najgorih situacija u Europskoj uniji, ima veliki broj zaraženih, udio zaraženih u testiranima je ogroman, imamo velik broj smrtnih slučajeva i od početka studenog je više od 50 posto u ukupnom broju preminulih. Trenutačnu situaciju ne možemo uspoređivati s onom u srpnju i tijekom ljeta, a Vlada ljeto nije iskoristila kako bi hrvatski zdravstveni sustav i Hrvatsku u cjelini pripremila na ono što nas je na jesen dočekalo iako su mnogi iz zdravstvenog sustava upozoravali što će se dogoditi”, izjavio je šef oporbe novinarima u Saboru, naglasivši da Vlada nije posao odradila kako treba.

“Mi sada pozivamo Vladu da razgovaramo, da vidimo na koji se način svatko od nas može uključiti u situaciju jer kriza prouzročena koronom, ni zdravstvena, ni ekonomska nije kriza samo Vlade i HDZ-a, to je kriza koja se odnosi na sve građanke i građane Hrvatske i smatramo da svi koji sudjelujemo u političkom životu ove zemlje itekako imamo obvezu dati svoj doprinos da se situacija poboljša. Mi mislimo da to možemo, po uzoru na Norvešku i Finsku, koje imaju najbolje rezultate u borbi protiv koronakrize, a oni proizlaze iz načina na koji se politička struktura tih dviju zemalja organizirala i zajednički djelovala na sprečavanju posljedica korone”, apelirao je Grbin.

Podsjetio je da je opozicija, pogotovo SDP već traži od predsjednika Vlade da sjednu i razgovaraju te naveo primjere Norveške i Finske, koje imaju najbolji odgovor na krizu, a u obje zemlje proizišao je iz ozbiljne suradnje između vladajućih i oporbe i da je ona bila ključna da bi građani prihvatili mjere. Ti su razgovori rezultirali jedinstvom potrebnim da se mjere provode i poštuju, smatra Grbin.

Odgovorni za to kako će se zemlja suočiti s virusom

Nitko od nas nije odgovoran za virus, ali jesmo odgovorni, a pogotovo predsjednik Vlade, za to kako će se zemlja suočiti s virusom, s posljedicama virusa pa onda spriječiti da taj virus prouzroči veću štetu i veći broj smrtnih slučajeva kao što to, na žalost, vidimo u Hrvatskoj, napomenuo je.

Mislim da predsjednik Vlade jako dobro čuje i, ako želi, onda će čuti i ovaj javni poziv i odlučiti na koji način će postupiti, odgovorio je Grbin na pitanje hoće li premijeru upućivati poziv za sastanak.

Komentirao je i jučerašnju sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekavši da je najvažnija stvar s tim u vezi da se ono napokon sastalo jer je razgovor preduvjet za rješavanje bilo kojeg problema, tako i onih koji se tiču nacionalne sigurnosti.

“Dobro je da je postignut visok stupanj konsenzusa u dijelu koji se odnosi na radikalizaciju društva, međutim, ostao je otvoren čitav niz drugih pitanja poput odgovora na zdravstvenu i ekonomsku krizu koja proizlazi iz epidemije covid-19. Sjednica VNS-a je dobar korak koji ide u pravom smjeru, ali ovime rješavanje problema nije završeno nego je tek započelo”, ocijenio je.

Uoči rasprave o izmjenama Ovršnog zakona, ocijenio je da su trebale ići u dva čitanja, a ne po hitnom postupku. Najveći problem ovrha je ono što nije predmet tog zakona, a to je produljenje moratorija, što je Vlada odbila. Od toga neće biti ništa, a korak ka elektronskoj ovrsi ostat će samo mrtvo slovo na papiru jer još barem šest mjeseci neće biti spremni tehnički uvjeti za njihovo provođenje, smatra Grbin.

“Ništa od sustavnog rješenja problema ovrha i očito je riječ o ad hoc rješenju namijenjeno predizbornom dizanju rejtinga uoči lokalnih izbora kroz oslobađanje božićnica i drugih prihoda od ovrha. Ne vidim nijedan drugi razlog da se s ovim zakonom žuri”, zaključio je.

Hina