Home Svijet Janša disciplinira rad novinske agencije. Uskratio im vladinu pomoć

Janša disciplinira rad novinske agencije. Uskratio im vladinu pomoć

by Ante R.

Nema primirja u odnosima slovenskog premijera Janeza Janše i novinara koji premijera optužuju da pokušava “orbanizirati” medijski prostor i ograničiti novinarsku autonomiju, a on njih da otvoreno sotoniziraju njegovu vladu desnog centra i posredno pozivaju na nepoštivanje epidemioloških mjera.

Nova epizoda u tom  nenajavljenom ratu su navodno okolnosti u kojima Slovenskoj tiskovnoj agenciji (STA) prijeti ukidanje sredstava iz državnog proračuna, a riječ je o skoro dva milijuna eura godišnje, koji čine polovicu njenih godišnjih prihoda.
Janšina je vlada u ponedjeljak, na prijedlog UKOM-a, svog ureda za tisak i komunikacije, donijela odluku da više neće financirati rad nacionalne agencije, dovevši tako u pitanje i njen daljnji opstanak, prenijeli su u utorak vodeći slovenski mediji, nacionalna RTV Slovenija, televizijska kuća POP-TV, ljubljanski list “Dnevnik” i drugi vodeći mediji.
Vijesti slovenske novinske agencije osnovica su medijskog praćenja događaja u zemlji i inozemstvu za većinu glavnih i manjih elektroničkih, tiskanih medija i radio postaja, a njen je osnivač država. Prema zakonu državna sredstva dobiva kao “javna služba” temeljem ugovora koji se obnavlja krajem svake godine, a isplaćuje po mjesečnim ratama.
Kako prenose vodeći mediji, vlada odluku o prestanku financiranja STA nije objavila u svom priopćenju za javnost, ali se doznaje da agenciji nije isplatila niti sredstva za studeni, te da je odlučeno kako se ugovor za iduću godinu neće obnoviti.
Službene potvrde o tome još nema, no mediji navode da je objašnjenje UKOM-ova ravnatelja Uroša Urbanije, novinara koji je u mandatu prve Janšine vlade 2004. bio postavljen za jednog od urednika u agenciji STA, nezadovoljstvo načinom praćenja događaja, jer je veći prostor u izvješćivanju u vrijeme koronakrize davala po vladinoj ocjeni marginalnim događajima, nego nastupima vlade i premijera.

Novinarske udruge upozoravaju na gušenje medijskih sloboda i pritiske 

Urbanija je nedavno od ravnatelja STA Bojana Veselinovića i odgovorne urednice Barbare Štrukelj zatražio da mu dokumentiraju zašto su veći naglasak u izvješćivanju davali događajima vezanim uz prosvjede protiv vlade i  politički marginalnim osobama koje se protive epidemiološkim mjerama u vrijeme korone, na što nije dobio odgovor.
Kako prenose slovenski mediji, dopis UKOM-a i Urbanije sugerira da je za vladu problematična novinarska i urednička nezavisnost, što se pokazalo i u nedavnim pokušajima smjenjivanja vodstva javne televizije te u promjeni vodstva u nekim drugim medijskim kućama s državnim udjelima, gdje vlada može imati utjecaj.
Navodno je za sadašnju vladu, osobito premijera Janšu i UKOM,  problematično i to što je glavna urednica STA bila među potpisnicima otvorenog pisma urednika  vodećih slovenskih medijskih kuća domaćoj javnosti. U njemu su prije mjesec i pol dana istaknuli da “neće podleći političkim pritiscima” niti mijenjati uredničku politiku, nego će ustrajati na “istinoljubivom” izvješćivanju javnosti, što je njihova obveza, što je doživljeno kao oponiranje vladi na neke njene poteze i javne izjave.
Novinarske udruge u Sloveniji već su više puta domaću i međunarodnu javnost upozorile na pokušaje ograničavanja svoje slobode informiranja i pritiske, te pokušaje vlade da izmjenama nekih zakona dobije više moći utjecaja na njihovu uredničku politiku.
Slovenska javna televizija RTV Slovenija boji se da će izgubiti 15 milijuna godišnjeg prihoda promjenama zakona o javnom TV servisu, premda  dosadašnji pokušaji vlade da se smijeni njen glavni direktor Igor Kadunc, koji je više puta javno oponirao Janši  u odgovoru na njegove tvitove o “medijima starog režima” i starim komunističkim kadrovima u vodećim medijima, nisu uspjeli.

Što se tiče Slovenske tiskovne agencije (STA), na opasnost smanjivanja njene autonomije, ako se promijeni njen statut i omogući da većinu članova nadzornog odbora imenuje vlada izravno, a ne parlament kao do sada, upozorila je još početkom srpnja europska udruga nacionalnih novinskih agencija EANA. Europska udruga je tada navela da je zabrinuta mogućnošću da se potencijalni utjecaj vlade na agenciju na taj način poveća, kao i utjecaj na upravljanje agencijom i načinom njenog financiranja, čime bi se smanjila autonomija rada novinara i urednika.
Otvoreno pismo članica EANA-e s tim stajalištem bilo je poslano predsjedniku Slovenije, premijeru i predsjedniku parlamenta, a potpisali su ga Peter Kopsch, predsjednik EANA-e i ravnatelj njemačke novinske agencije DPA, te glavni tajnik EANA-e Alexandru Giboi, uz suglasnost članica europske udruge novinskih agencija.

Hina