Home Izdvojeno Demokrati ustraju na drugom opozivu Trumpa, upitna potpora republikanaca

Demokrati ustraju na drugom opozivu Trumpa, upitna potpora republikanaca

by Ante R.

– Napori demokrata da opozovu američkog predsjednika Donalda Trumpa dobili su zamah tijekom vikenda, iako se još ne zna hoće li dovoljno republikanaca podržati taj potez tek nekoliko dana uoči kraja njegova mandata.

Demokrati u Zastupničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv predsjednika nakon što je Trump nahuškao svoje pristaše na upad na Kapitol u srijedu, objavio je demokrat Ted Lieu na Twitteru.

Kalifornijski demokrat, koji je pomogao u izradi optužnice, rekao je da je 190 zastupnika dalo svoj potpis. Do subote poslijepodne to nije učinio niti jedan republikanac, rekla je Lieuova glasnogovornica.

“Imamo snimke govora u kojima (Trump) potiče rulju. Imamo snimke rulje koja nasilno napada Kapitol”, tvitao je Lieu u subotu navečer.

Trump je prvo pohvalio svoje pristaše na Kapitolu, a kasnije je objavio video u kojemu osuđuje njihovo nasilje. Pozvao je pristaše da se ostanu mirni i odu kući na nagovor pomoćnika, među kojima neki tvrde da bi mogao biti izbačen iz ureda ili pravno odgovarati, otkrili su izvori za Reuters. Od poraza na izborima 3. studenog, Trump iznosi neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol, ubijeno je u neredima u srijedu, a deseci su optuženi zbog napada na Kapitol.

Vlasti istražuju sigurnosne propuste, a neki zastupnici se pitaju jesu li rulja imala pomoć iznutra nakon što su se proširile fotografije policajaca kako sklanjaju barikade i poziraju s izgrednicima.

“Vrlo je jasno da su se informacije iznutra dijelile s tim pojedincima i o tome treba provesti istragu”, rekao je demokratski zastupnik Mondaire Jones za CNN u nedjelju.

Opoziv predvođen Zastupničkim domom koji kontroliraju demokrati, mogao bi izazvati drugo suđenje bez presedana u Senatu pod kontrolom republikanaca koji je u prvom suđenju odbacio optužbe da je Trump ugrozio nacionalnu sigurnost.

U povijesti je pokrenut postupak opoziva protiv dvojice bivših američkih predsjednika, ali obojica su bili oslobođeni optužbi u Senatu.

Prvi je bio Andrew Johnson 1868., koji je tankom većinom u Senatu oslobođen optužbi. Zastupnički dom je izglasao opoziv i Billa Clintona, no nakon suđenja u Senatu 1999. ostao je na vlasti. Richard Nixon odstupio je 1974. zbog skandala Watergate kada je postalo jasno da će biti opozvan.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi također je pozvala zastupnike da izrade prijedlog zakona za aktivaciju 25. amandmana američkog ustava koji dopušta oduzimanje ovlasti predsjedniku koji nije u stanju obavljati svoje dužnosti.

Republikanska stranka podijeljena je zbog predsjednikovih postupaka. Manji, ali rastući broj republikanaca pridružio se pozivima da Trump odstupi, a nekoliko visokih dužnosnika administracije podnijelo je ostavku u znak prosvjeda.

Demokrati pritišću potpredsjednika Mikea Pencea da aktivira 25. amandman, ali on se protivi toj ideji, rekao je njegov savjetnik.

CNN je u subotu navečer objavio da Pence nije odbacio opciju da se pozove na 25. amandman, pozivajući se na izvor blizak potpredsjedniku, ali neki u Penceovu timu strahuju da bi svaki pokušaj zbacivanja Trumpa mogao dodatno isprovocirati odlazećeg predsjednika.

Novoizabrani demokratski predsjednik Joe Biden rekao je da je odluka o opozivu Trumpa na Kongresu. Biden bi trebao prisegnuti 20. siječnja za 46. američkog predsjednika.

Hina