Home Izdvojeno HNS: Oštro osuđujemo korištenje ustaških simbola u javnom prostoru

HNS: Oštro osuđujemo korištenje ustaških simbola u javnom prostoru

by Ante R.

– Iz Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata oštro su u petak osudili korištenje ustaških obilježja i pozdrava  u javnom prostoru Republike Hrvatske,u bilo kojem formatu i prilici.

Oštro osuđujemo korištenje ustaških obilježja i pozdrava  u javnom prostoru Republike Hrvatske u bilo kojem formatu i prilici, pa tako i na današnjem svečanom obilježavanju vojno-redarstvene operacije  „Maslenica 93“, poručili su u priopćenju iz HNS-a.

Ustaška obilježja i pozdrav nisu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske niti s civilizacijskim vrijednostima koje kao članica Europske unije dijelimo s ostatkom Europe i svijeta i samim time nema im mjesta na obljetnicama koje slave uspjehe u Domovinskom ratu.

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj istaknuo je kako je poražavajuće da odavanje spomena žrtvama pada u drugi plan zbog sramotnih ispada pojedinaca zaslijepljenih mračnom ideologijom.

“Umjesto da odajemo počast žrtvi poginulih branitelja, govorimo o njihovoj hrabrosti i doprinosu za život u slobodi, mi smo opet prisiljeni u javnom prostoru obračunavati se s duhovima mračne prošlosti”, rekao je Čuraj i dodao kako je nedopustivo koketirati s režimom koji je pod istim ovakvim simbolima, nevine ljude, čak žene i djecu slao u smrt.

Stoga, istaknuo je, časna obrana naše domovine ne može nikada biti u istom kontekstu koji na javnu pozornicu zaziva slavljenje ustaških simbola.

Za HNS su svi hrvatski branitelji jednako vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske, bez obzira u kojoj su se postrojbi borili, stoga naglašavamo kako ne sporimo ulogu HOS-a u Domovinskom ratu, no fašistička obilježja u javnom prostoru nikad nećemo tolerirati, stoji u priopćenju.

Hina