Home Izdvojeno OPORBA UJEDINJENA U PODRŽAVANJU MILANOVIĆA Bauk: Predsjednik je ispravno postupio i u Okučanima i na Maslenici, a sad je napravio korak više zapovijedivši časnicima da napuste manifestaciju

OPORBA UJEDINJENA U PODRŽAVANJU MILANOVIĆA Bauk: Predsjednik je ispravno postupio i u Okučanima i na Maslenici, a sad je napravio korak više zapovijedivši časnicima da napuste manifestaciju

by Ante R.

– Saborska oporba u petak je osudila isticanje ustaškog pozdrava “za dom spremni” na obilježavanju 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93 te je upitala kakva je to država u kojoj mora otići predsjednik, a ne oni sa ZDS znakovljem.

Zbog isticanja ustaškog pozdrava na obilježavanju 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93, predsjednik Republike Zoran Milanović odbio je sudjelovati u programu te je zapovjedio vojnom vrhu da napusti manifestaciju.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk podsjetio je da je predsjednik Republike postupio isto kao i u Okučanima u sličnoj situaciji, a ovog puta je napravio i korak više i opravdano zapovjedio vojnim zapovjednicima da napuste obilježavanje te obljetnice.

“Organizatorima, Vladi i svima drugima poslao je jasnu poruku da i za obilježavanje ovakvih obljetnica vrijedi njegova vrlo jasna poruka ‘prvo sapun, a onda parfem'”, smatra Bauk.

U Republici Hrvatskoj isticanje obilježja ‘za dom spremni’ je kažnjivo, no, nažalost, sudovi nemaju ujednačenu praksu, ali trebalo bi jasnije definirati Kaznenim zakonom da se upravo na taj natpis odnosi i ona odredba o zabrani poticanja vjerske, rasne i druge netrpeljivosti, napomenuo je.

Upravo to je 2016. godine Ustavni sud ocijenio i onda bi za sve hrvatske institucije ta odluka Ustavnog suda trebala biti obaveza, a sve trebaju poštovati da isticanje amblema s tim natpisom bude kažnjivo. Upravna tijela bi trebala provesti postupak da se promijene statuti, odnosno amblemi udruga, smatra Bauk.

Marija Selak Raspudić iz Kluba Mosta u svemu vidi skretanje pozornosti javnosti s ključnih problema u društvu, poput nekvalitetnog pravosuđa, korupcije, obnove nakon potresa. I ona ističe da se treba postupati u skladu sa zakonom.

“I predsjednik i premijer trebaju postupati u skladu sa zakonima. Sve što je zakonom dozvoljeno ne smiju osuđivati na način da u ime funkcije postupaju, dok sve ono što zakonom nije dozvoljeno trebaju kažnjavati svojim odlaskom s takvih mjesta i ostalim osuđujućim postupanjem”, rekla je Selak Raspudić.

Za čelnika Zeleno-lijevog bloka Tomislava Tomaševića reakcija predsjednika Milanovića je očekivana.

“Milanović je već u Okučanima postavio standard kojeg se drži i ja to podržavam, ali vidim da podržava i ministar obrane i župan”, rekao je Tomašević, ističući da takve stvari treba zakonski regulirati “kako više ne bi bilo dilema ili sličnih situacija”.

GLAS-ova zastupnica Anka Mrak Taritaš ocijenila je Milanovićev postupak jedino ispravnim, no pita kakva je to država u kojoj predsjednik države mora otići, a ne oni koji imaju ustaška obilježja.

“Jedino je ispravno napustiti manifestaciju na kojoj su istaknuta takva obilježja i da se ona prekine, no pitam se koja je to država da predsjednik države mora otići, u kojoj zapovjednici odlaze, a ne odlazi dvoje ljudi koji imaju ta obilježja”, istaknula je.

Mrak Taritaš se zauzima za poštovanje zakona kojim je jasno definirano nošenje obilježja i sankcije. “Pa tko voli, nek’ izvoli”, poručila je i navela primjer Bleiburga.

Hina