Home Politika Radnička fronta u saborsku proceduru poslala Prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge

Radnička fronta u saborsku proceduru poslala Prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge

by Ante R.

– Radnička fronta je u saborsku proceduru poslala Prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge s ciljem da se njime osiguraju dodatna proračunska sredstva, jačanje javne telekomunikacijske infrastrukture i ravnomjernije oporezivanje malih i velikih digitalnih poduzeća.

Tim zakonskim prijedlogom želi se postići ravnomjernije oporezivanje tradicionalnih tvrtki koje proizvode fizički opipljive proizvode te usluge, kao i digitalnih poduzeća koja pružaju nematerijalne digitalne usluge, priopćeno je u petak iz Radničke fronte.

Ističu kako zakon nema svrhu  oporezivati prihode malih i razvojnih digitalnih tvrtki. Porez se odnosi samo na tvrtke s godišnjim prihodima od preko 750 milijuna eura na globalnoj razini i godišnjim prihodima od oporezivih digitalnih usluga s izvorom u Hrvatskoj od preko 1,1 milijun kuna.

Porezna stopa iznosi 7 posto bruto prihoda koje je tvrtka ostvarila u poreznom razdoblju jedne kalendarske godine s digitalnim uslugama čiji je izvor u Hrvatskoj.

Navode kako prema procjeni Europske komisije za 2018., u EU-u se digitalne tvrtke oporezuju po prosječnoj stopi od 9,5 posto, a tradicionalna poduzeća po stopi od 23 posto.

No, nije riječ samo o ilegalnoj utaji poreza već često o legalnim oblicima zbog zastarjelih načela oporezivanja, koja se temelje na poslovnim modelima s početka 20. stoljeća. Pravo države da oporezuje dobit te tvrtke povezano je s fizičkom prisutnošću firme (ili podružnice) u određenoj zemlji, a dok generiranje vrijednosti nije fizički ograničeno.

Zbog potrebe pravednijeg oporezivanja digitalnih korporacija u EU, Europska komisija je 2018. godine pripremila Prijedlog direktive Vijeća o zajedničkom sustavu poreza na digitalne usluge kojim se oporezuju prihodi od pružanja određenih digitalnih usluga koji na razini Europske unije uvodi porez na digitalne usluge, no u ožujku 2019. prijedlog je blokiran zbog protivljenja zemalja s niskim porezom.

Nakon odbijanja prijedloga, mnoge su države članice EU odlučile uvesti porez na digitalne usluge na nacionalnoj razini, a uvođenje zakona se planira u još 6 zemalja. Radnička fronta ovaj je prijedlog pripremila u suradnji sa slovenskom parlamentarnom strankom Levica, navodi se u priopćenju.

Republika Hrvatska se o inicijalnom Prijedlogu direktive uglavnom pozitivno odredila, no do danas nije donesen niti jedan konkretan prijedlog, stoga je Radnička fronta pripremila Prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge koji predlaže uvođenje poreza na tri vrste digitalnih usluga.

Prvo su usluge oglašavanja usmjerenog na korisnike sučelja. Drugo su usluge posredovanja – stavljanja sučelja na raspolaganje korisnicima bilo zbog povezivanja korisnika i njihove interakcije, bilo zbog razmjene robe ili usluga između korisnika. I treće su usluge prodaje podataka o korisnicima sučelja.

Hina