Home Izdvojeno SUDHOS Ratni stijeg nam nisu uzeli ni četnici, a neće ni Milanović

SUDHOS Ratni stijeg nam nisu uzeli ni četnici, a neće ni Milanović

by Ante R.

Savez Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga oglasio se priopćenjem povodom događanja na obljetnici VRO Maslenica 93.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U Škabrnji su nas napadali Arkanovci kojima je zapovijedao Milorad Ulemek Legija. Bili su najmoćnija postrojba agresorske vojske, ali nisu osvojili Škabrnju. Nakon prvog poraza u pomoć im je došao i kapetan Dragan Vasiljković. Ni on im nije pomogao da nas probiju

Na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu priznao je da su nakon velikih gubitaka famozne Crvene beretke, ( kasnije poznate kao JSO, postrojba koja je ubila Zorana Đinđića), a kojima je zapovijedao Legija, napustili Hrvatsku i više se nikad nisu vratili. Ni kapetan Dragan nakon poraza kod Škabrnje.

Ova zemlja, Lijepa naša, pripada svima nama. I vama, koji ju niste branili , i nama i našoj subraći na čijoj krvi je stvorena. Ako mi poštujemo vaše dezerterstvo, razumno bi bilo da i vi poštujete našu ljubav prema ovoj Zemlji.

U Bibliji je davno zapisano: “Što učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste.” Ono što ste Vi činite jednoj ratnoj postrojbi Hrvatskih oružanih snaga, svima činite. I Tigrovima i Gromovima i Sokolovima i Četvrtoj… i Varaždincima i Ličanima.

Svojim činom pokazali ste da ne poštujete jednu ratnu postrojbu i čuvare njene tradicije. Svojim činom pokazali ste da ne poštujete zakone Republike Hrvatske. Svojim činom pokazali ste da ne poštujete 127 poginulih hrvatskih branitelja u operaciji Maslenica. Obljetnica operacije Maslenica trebala je biti komemoracija i proslava, a ne incident.

Razuman čovjek bi se sramio tog čina, razuman čovjek ne bi ni postupio tako i pokazao prijezir prema poginulima.

Predsjednika Milanovića želimo podsjeti na nekoliko javno poznatih činjenica. Udruge HOS-a, sa svojim ratnim obilježjima, grbom i zastavom, zakonito je registrirana.

Prvi put su HOS je službeno odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH. U vrijeme HDZ-ove vlade.

Drugi put grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave, u vrijeme SDP-ove vlade.

Treći put, u rujnu 2017. godine, Ministarstva uprave RH i Gradski ureda za opću upravu Grada Zagreba usvojili su rješenje kojim se Savezu Udruga HOS-a odobrava upisu u Registar udruga u kojem je opisano i ratno znakovlje HOS-a: “Iznad stiliziranog hrvatskog grba upisano velikim slovima HOS, a ispod grba ‘upisano je manjim velikim slovima od gornje upisanog HOS za 50 posto manji ispis i glasi ZA DOM SPREMNI.”

Predsjednika Milanovića želimo podsjetiti i na činjenice da je zastava HOS-a uvijek Koloni sjećanja u Vukovaru, na komemoraciji u Škabrnji, prigodom sjećanju na obranu Srđu kod Dubrovnika, u Kninu za proslavu Oluje… Zastava HOS-a bila je na Mimohodu u Zagrebu 2015. godine, na proslavi 20. obljetnice Oluje, kad je Milanović bio premijer.

Predsjednika podsjećamo i na činjenicu da je Vijeće za suočavanje s prošlošću objavilo dokument u kojem je precizirano da se obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti u kontekstu Domovinskog rata – na proslavama, komemoracijama i trenucima u kojima se prisjećamo žrtava.

Gospodine Milanoviću, ako ćemo se sramiti znakovlja pod kojim se ginulo braneći zemlju, onda ova zemlja nema budućnost.

Zato Vam poručujemo: Zorane Milanoviću, ratnu zastavu ni četnici nam nisu uzeli, a nećete ni Vi.