ANTO NOBILO ZA NACIONAL: ‘Za dom spremni’ je uvijek bio i ostao ustaški pozdrav koji je HOS koristio da istakne idejnu poveznicu s NDH

Anto Nobilo Screenshot Z1

Odvjetnik Anto Nobilo pobija tezu o pozdravu ‘Za dom spremni’ za koji Andrej Plenković i vrh HDZ-a tvrde da ima dvostruke konotacije te donosi bilješke Josipa Perkovića iz vremena kad su ga predsjednik Tuđman i ministar Šušak zadužili da HOS prevede u HV

 

Govoreći o problemu pozdrava „za dom spremni“ (ZDS), glavna je teza Andreja Plenkovića i vrha HDZ-a da taj pozdrav ima dvostruke konotacije. Po njima ZDS jest pozdrav hrvatskih fašista iz NDH, ali da su pod tim pozdravom ginuli neki branitelji te da za neke ljude ZDS ima novi značaj nastao u Domovinskom ratu i vezan uz jedinice HOS-a! I da bismo zato pozdrav „za dom spremni“ trebali tolerirati na komemoracijama. Drugim riječima, pored ustaškog ZDS-a, postoji ZDS iz Domovinskog rata. Po Plenkoviću, to su dva odvojena pojma. Tih par rečenica Plenković, Jandroković, Medved i ostali kao da su naučili napamet, samo ih ponavljaju i ne usude se ući u širu elaboraciju, piše Anto Nobilo.

HOS-om i ZDS-om, kao tužilac, bavio sam se 1991. godine. Pored toga, u posjedu imam bilješke Josipa Perkovića, pomoćnika ministra obrane Gojka Šuška za sigurnost, čovjeka koji je po zadatku Franje Tuđmana i Gojka Šuška preveo HOS u HV.

Iz svojih ukupnih saznanja mogu reći da je uvijek za sve pristaše NDH, što uključuje i vodstvo Hrvatske stranke prava (HSP) i njeno oružano krilo HOSZDS uvijek bio i ostao ustaški pozdrav koji se koristio upravo kako bi se istaknula idejna poveznica s Nezavisnom Državom Hrvatskom. Da ste te 1991. godine o tome priupitali Antu Đapića, Dobroslava Paragu i druge lidere i da ste im pokušali podvaliti priču o dvostrukoj konotaciji ZDS-a, oni bi vas zasigurno ismijali.

Dokazi namjerne identifikacije s ustašama su poznati. HSP je imao daleko desniju politiku od HDZ-a. Oni su smatrali da u HDZ-u ima previše bivših komunista (što je bilo točno), da Tuđman nije dovoljno žestok i veliki Hrvat, a da oni sve to jesu. Povijesni ideal najžešćih Hrvata bile su im ustaše. To nikada nisu krili.

Zato HSP na čelu s Dobroslavom Paragom osniva stranačku paravojsku HOS. Stranačka paravojska, odvojena od redovne vojske, karakteristična je za nacističke režime. Tako NSDAP, Hitlerova nacistička stranka u Njemačkoj, ima svoje jurišne naoružane odrede SA i SS, mađarski fašisti imaju strelaste križeve, a ustaše imaju ideološku Ustašku vojnicu, formacijski odvojenu od redovne vojske – hrvatskih domobrana.

To što HSP, redovna registrirana stranka u RH, osniva svoju paravojsku, ukazuje na uzor u nacizmu.

To što HSP-ova paravojska dobiva ime Hrvatske obrambene snage (HOS), nije slučajno. To je ime u NDH 1944. godine dobila vojska koja je nastala spajanjem domobrana i ustaške vojske. Skraćenica imena te vojske bila je ista – HOS. Pod tim imenom su kapitulirali, a HSP ih uskrsava u ljeto 1991. godine. Nazivima određenih vojnih formacija HOS-a kopirali su Ustašku vojnicu. Tako je na čelu Glavnog stožera HOS-a bio stožernik.

Uniforme su im bile crne i podsjećale su na ustašku Crnu legiju. Pojedini zapovjednici HOS-a sasvim su otvoreno isticali slike Pavelića. Cilj im je bio izbijanje na granice NDH (Drina). Pojedinim jedinicama HOS-a davali su imena ustaških zapovjednika, npr. Jure Francetića, Rafaela Bobana i slično. Kao svoj službeni pozdrav, koji je i ušao u oznaku HOS-a, uveli su „za dom spremni“, što je službena krilatica ustaša koju možemo naći na gotovo svim službenim dokumentima u NDH.

I da više ne nabrajamo. Tvorci HOS-a kreirali su ga kao jasnog nasljednika ustaške vojske. Da ste pitali bilo kojeg lidera HSP-a te 1991. godine, on bi vam to vrlo snažno i vrlo otvoreno potvrdio, donosi Nacional.

Međutim, sam nastanak, samo postojanje HOS-a kao stranačke vojske za Hrvatsku je bilo vrlo štetno, pa i opasno. Ni u jednoj demokratskoj državi stranka ne može imati svoje paravojne jedinice. U nepovoljnim okolnostima to bi lako moglo biti začetak građanskog rata, ovoga puta hrvatsko – hrvatskog.

Više pročitajte OVDJE

Komentari