Home Izdvojeno Slovenska policija oglasila se o slučaju njihovog ministra koji je s majkom pokušao ući u Hrvatsku

Slovenska policija oglasila se o slučaju njihovog ministra koji je s majkom pokušao ući u Hrvatsku

by Ante R.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs nije prekršio nijednu vladinu uredbu ni epidemiološku mjeru, kad se u ponedjeljak zajedno sa svojom majkom automobilom iz Ljubljane odvezao do Kopra, a onda pokušao ući u Hrvatsku, ustvrdila je u četvrtak slovenska policija.

Policija je priopćila da je Hojs za to imao opravdanje i svu potrebnu dokumentaciju.

Taj je slučaj, nakon što su ga objavili lokalni mediji, izazvao dosta kontroverzija, pa i ogorčenja, jer je u Sloveniji već mjesecima na snazi zabrana kretanja izvan općina stanovanja, osim kad se radi o odlasku na posao i nekim drugim izuzecima, a Hojs je već  potvrdio da je putovao u privatnoj režiji, a ne službenom svojstvu.

U priopćenju na Twitteru policija je opravdala ministra, navevši da su on i majka imali “sve potrebne dozvole, dokaze i dokumente” za taj put, pa i za ulazak u Hrvatsku, od čega su na granici odustali jer im je pojašnjeno da ne ispunjavaju uvjete.

Riječ je o tome da ministar u općini Koper ima nekretninu, pa je uz potvrdu o tome smio tamo otići i prelaziti općinske granice, a pojašnjena je i njegova odluka da se uputi prema graničnom prijelazu s Hrvatskom u Istri Sočerga-Požane, jer u Hrvatskoj nekretninu ima njegova majka, kako je navela slovenska policija.

No, na hrvatskoj je granici ministru Hojsu rečeno je da bi bez negativnog testa na koronavirus u Hrvatskoj morao biti određeno vrijeme u karanteni te se testirati PCR testom, pa se odlučio okrenuti vozilo i vrati se u Koper.

Policija kaže da je ministar putovao privatno, te da se proteklog vikenda odrekao osiguranja na koje ima pravo i da ministrov odlazak u Hrvatsku nije bio najavljen hrvatskim organima.

O “incidentu” ministra unutarnjih poslova prva je u srijedu javnost obavijestila televizijska postaja POP-TV, uz sumnju da je ministar kršio propise za koje je sam nadležan, te da je neopravdano svojim izletom kršio zabranu izlaska iz općina i regija u vrijeme koronakrize. Ta je mogućnost zakonski dana samo za odlazak na posao i dolazak s posla, ili za izuzetne slučajeve, kao što su pružanje pomoći ljudima koji trebaju njegu,  za održavanje privatne zgrade ili kuće ili sezonski rad.

Sam Hojs je u srijedu dao više pomalo zbunjujućih izjava o tome. Rekao je među ostalim da je njegova majka u Hrvatskoj željela platiti neke račune, ali i da se osobno odlaskom na granicu želio uvjeriti kako hrvatska policija nadzire situaciju jer je sam, kako je kazao, od nekih ljudi čuo da se neki slovenski državljani puštaju u Hrvatsku ako u njoj imaju nekretninu i bez PCR testa.

Hojs je jedan od članova Janšine vlade kojega mediji i javnost najčešće kritiziraju u vezi s njegovim izjavama i postupcima, posebno zbog oštrih restrikcija kretanja i režima na granici, premda ih on osobno ne donosi, ali zato često služi kao svojevrsni “gromobran” koji štiti premijera i stručni tim za Covid-19.

Hina