Home Izdvojeno Slovenska oporba u ofenzivi, premijer Janša se ne uzbuđuje: ‘Uzalud gubite vrijeme‘

Slovenska oporba u ofenzivi, premijer Janša se ne uzbuđuje: ‘Uzalud gubite vrijeme‘

by Ante R.

Slovenski premijer Janez Janša nazvao je u ponedjeljak, tijekom parlamentarne rasprave o povjerenju vladi, “destruktivnom farsom” pokušaj oporbe da sruše njegovu vladu i formiraju novu, čiji bi predsjednik bio Karl Erjavec, čelnik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).

Prijedlog oporbene Koalicije ustavnog luka (KUL) je destruktivan potez i “farsa”, pri čemu oporba uzalud troši vrijeme i novac poreznih obveznika, kazao je Janša u nastupu pred zastupnicima.

Braneći se od optužbi da je u vrijeme pandemije koronavirusa njegova vlada zanemarila struku i zato politički uvodila krivo tempirane protuepidemijske mjere i loše upravljala epidemijom, Janša je rekao da je njegova vlada djelovala mnogo bolje od prijašnje lijevo-liberalne vlade koju je vodio bivši premijer Marjan Šarec, čija se vlada raspala pred sam početak epidemije.

“To građani osjećaju kroz svoj džep jer smo spasili tisuće radnih mjesta i osigurali pomoć u epidemiji za sve kategorije. Nikoga pritom nismo ispustili i tako smo im stvorili  perspektivu za budućnost”, dodao je.

Što se tiče velike smrtnosti od posljedica Covida-19, što je također jedna od zamjerki oporbe politici vlade, Janša je kazao da je to posljedica činjenice da je slovenska populacija među deset najstarijih u svijetu, te što su prijašnje vlade prije njegove zanemarivale potrebe starijih generacija.

On je ustvrdio je da njegova vlada osigurala velika sredstva za gradnju novih domova za starije, dok su prijašnje vlade više proračunskih sredstava osigurale za nevladine organizacije koje, po njegovim riječima, sada djeluju kao aktivistička “paravojska” u interesu ljevice i protiv sadašnje vlade.

Janša je u nastupu pred zastupnicima ocijenio da su pokušaji da se njegova vlada sruši osuđeni na neuspjeh, no ako bi se to i dogodilo, njegova će Slovenska demokratska stranka (SDS), po njegovim riječima, spremno dočekati i nove izbore.

“Uzalud gubite vrijeme i trošite novac poreznih obveznika”, kazao je Janša.

Čelnik DESUS-a i oporbeni kandidat za novog mandatara Erjavec u svom je nastupu u parlamentu kazao da oporba želi zaustaviti Janšin put “denormalizacije” države i udaljavanja od načela vladavine prava te da je taj cilj ispred njegovih vlastitih ambicija.

Politika nove vlade, ako se izglasa nepovjerenje Janšinoj, bit će jačanje povjerenja u sve tri grane vlasti, vraćanje povjerenja u zdravstvenu struku u vrijeme epidemije, te povratak Slovenije među normalne države, kazao je Erjavec u svom nastupu pred zastupnicima slovenskog parlamenta.

Premda je Erjavec izjavio da vjeruje u to da će dobiti potporu zastupnika dovoljnu da postane mandatar, slovenski mediji ocjenjuju da je to malo vjerojatno, premda ne i posve nemoguće.

Erjavec tvrdi da ima osiguranih najmanje 43 glasa za izglasavanje nepovjerenja Janšinoj vladi, što je tri manje od potrebne minimalne natpolovične većine, no da vjeruje da će i netko od zastupnika iz sadašnje koalicije u tajnom glasanju glasati tako da omogući “normalizaciju” zemlje, odnosno Janšin odlazak s mjesta premijera.

Žestoka parlamentarna rasprava o tome narušavaju li Janša i njegova vlada temeljne vrijednosti slovenskog ustava, uvode li tip autoritarne demokracije te zemlju svojom vanjskom politikom udaljavaju od središta EU prema “iliberalnim demokracijama, kako u svojoj inicijativi ističu Erjavec i stranke iz koalicije KUL nastavit će se do kasnih večernjih sati. Rezultat glasanja očekuje se između 23 sata i ponoći.

Hina