Home Izdvojeno Hasanbegović: “Porfirije je lijepo lice kako bi Beograd neutralizirao hrvatsku politiku”

Hasanbegović: “Porfirije je lijepo lice kako bi Beograd neutralizirao hrvatsku politiku”

by Ante R.

Saborski zastupnik iz Kluba Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović komentirao je za N1 izbor za patrijarha SPC-a Porfirija Perića, zatim stanje s izborom predsjednika Vrhovnog suda, te mogućeg kandidata DP-a za gradonačelnika Zagreba na skorim lokalnim izborima.

“Kanonski gledano on je izabran zagovorom Duha svetog”, kazao je Hasanbegović i odmah dodao:

“Kao svi patrijarsi SPC-a u proteklih stotinu godina biran je kao eksponent konkretne srpske državne politike. Naši ekumenisti ne mogu shvatiti da kad raspravljamo o SPC-u, nikada ne raspravljamo o međuvjerskim, međukršćanskim odnosima, nego o odnosima snaga u jednoj par excellence političkoj ustanovi, ključnom elementu srpske državne ekspanzionističke politike.”

“Porfirijev Perić je izabran… kao osobni eksponent srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. To je jedna njegova (Vučićeva) politička pobjeda nad onim oponentima koje ima, koji su jedini njegovi ozbiljni oponenti, iz SPC-a”, rekao je.

“SPC ima lice i naličje, janjeće lice za neupućenu hrvatsku političku intelektualnu scenu u liku mitropolita dosadašnjeg Perića, ima vučje lice koje osjećaju na svojoj koži svi koji su na udaru srpske modificirane politike teritorijalne ekspanzije”, kazao je dalje Hasanbegović.

Na tome nije stao:

“Uloga Perića kao novog patrijarha je da neutralizira svaki otpor budućim odlukama Vučića o odnosima između Kosova i Srbije.”

Rekao je i to da taj izbor za “hrvatsko srpske odnose neće značiti ništa”:

“Patrijarh je jedno lijepo lice čija će namjena biti iz vizure Bograda neutralizacija hrvatske politike i njegova instrumentalizacija za stvarne ciljeve Vučića u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu.”

Tom dijelu prethodilo je Hasanbegovićevo komentiranje aktualnih sporova oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

“Predsjednik Republike može i ne mora prihvatiti kandidate koji su se javili na natječaj. Ovo je bura u čaši vode. Stvar je vrlo jednostavna. Ako predsjednik Republike ili Sabor ne prihvaća nekog od kandidata, onda se raspisuje novi natječaj i predsjednik Vrhovnog suda će se imenovati kad se o tome postigne suglasje svih uključenih u taj postupak”, kazao je.

“Znakovita je činjenica da su se na natječaj javile samo tri osobe, od kojih je samo jedna iz sudbene vlasti. Iluzija o tome da se može postati predsjednikom Vrhovnog suda bez određenog političkog arbitriranja, dovela je dotle da se značajan broj kompetentnih ljudi ne želi javljati na taj natječaj”, kazao je i dodao:

“Hrvatska politika je izvor svih hrvatskih problema, ali je i prvo sredstvo rješavanja. Tako da su dosjetke o depolitizaciji (sudstva) najobičnije floskule.”

O skorim izborima, na kraju je rekao da će DP imati svog kandidata za Zagreb, da će se odluka uskoro donijeti odluka i da će imati “više nego dostojnog kandidata i suparnika svima koji su do sada objavili svoje kandidature”.

“Zagrebački gradonačelnik ne treba biti faraonska figura koja okolo dela i popravlja šahtove”, kazao je, “Mora biti osoba s moralnim integritetom, koja će učiniti banalnu stvar da gradske službe, u kojima rade stotine vrijednih i kompetentnih ljudi, budu efikasne.”

Iako nije rekao da će on biti kandidat DP-a, voditeljici je pri kraju gostovanja na jedno od pitanja uzvratio:

“Mislite li da bih bio loš kandidat u usporedbi s ostalima do sada kandidiranima?”