Home Izdvojeno Europski parlament pozvao pet država EU da priznaju neovisnost Kosova. Vučić odmah reagirao

Europski parlament pozvao pet država EU da priznaju neovisnost Kosova. Vučić odmah reagirao

by Ante R.

Za razliku od Vijeća, koje odluke donosi jednoglasno te ne može zauzeti stav oko Kosova, Parlament se jasno bori za priznanje

Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta (AFET) usvojio je dva izvještaja; jedan o Kosovu, a drugi o Srbiji. Sadržaji su uobičajeni i za jednu i za drugu državu. Uglavnom sadržavaju kritike za nedovoljni napredak u reformi pravosuđa, potrebi jače borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te poruke o potrebi nastavka dijaloga za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda. Ono što je izazvalo najveću pozornost i reakcije, jest stav Europskog parlamenta da je neovisnost Kosova nepovratna, te poziv državama članicama EU koje još nisu priznale Kosovo, da to učine što prije. U ovom izvještaju stoji da bi priznanje neovisnosti Kosova od svih članica Unije bilo korisno za daljnji uspjeh dijaloga koji se trenutno vodi uz posredovanje EU, piše Euroactiv-Jutarnji.

Neovisnost Kosova priznala je velika većina država članica EU. No, i dalje njih pet to nije učinilo. Cipar, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Slovačka zemlje su koje još uvijek ne priznaju neovisnost Kosova. S obzirom na to da EU o vanjskoj i sigurnosnoj politici i pitanju proširenja odlučuje konsenzusom svih država članica, Unija formalno ima neutralan stav oko neovisnosti Kosova.

Međutim, Europski parlament odluke donosi jednostavnom većinom glasova, a u tom tijelu postoji većina koja podržava neovisnost Kosova.

Na ovaj je poziv Europskog parlamenta reagiralo i srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova. Ministar Nikola Selaković apel je nazvao „nedopustivim” i „neumjesnim”, te je optužio Violu van Cramon, njemačku zastupnicu iz redova Zelenih koja obnaša dužnost izvjestiteljice za Kosovo, da je „nametnula svoje lobističke stavove” te ih je „pretočila u službeni dokument jedne institucije”.

No, ovo nije prvi put da Europski parlament poziva sve države članice da priznaju Kosovo. Zapravo, Europski parlament to čini u svakom godišnjem izvješću, što znači da je to do sada učinilo više od deset puta. Parlament je Kosovo podržavao kao suverenu državu i prije nego što je Kosovo formalno proglasilo neovisnost.

Svake godine kada se usvaja izvještaj za Kosovo, zastupnici iz Španjolske, a nešto manje i iz drugih država koje nisu priznale njihovu neovisnost, te oni iz redova ekstremne desnice, ulažu amandmane protiv Prištine, ali su oni do sada uvijek ostajali u manjini.

Izvještaj Europskog parlamenta o Srbiji prilično je kritičan. Parlament smatra da je vladajuća stranka imala prednost u kampanji, a mediji su bili pristrani u njihovu korist. Ipak, pozvali su oporbu da se vrati dijalogu.

Parlament je pozvao lidere u Srbiji da spriječe dezinformacije prema Europskoj uniji, da se nedvosmisleno izjasne za europske integracije te da podrže Unijine stavove u vanjskoj politici.

Srbija ima najnižu razinu usklađenosti sa stavovima EU u vanjskoj polici, a zastupnike Europskog parlamenta osobito zabrinjava potpora ruskoj aneksiji dijela ukrajinskog teritorija.