Home Izdvojeno Sjajni Dinamo izborio osminu finala pobjedivši i u Maksimiru Krasnodar s 1 : 0

Sjajni Dinamo izborio osminu finala pobjedivši i u Maksimiru Krasnodar s 1 : 0

by Ante R.

Drugi put u posljednje tri sezone nogometaši zagrebačkog Dinama izborili su plasman u osminu finala Europske lige.

Modri” su izborili nastavak europske priče nakon što su u 16-ini finala s dvije pobjede izbacili ruski Krasnodar. Nakon 3-2 iz ruskog ogleda, Dinamo je u uzvratnom susretu na stadionu Maksimir pobijedio sa 1-0.

Pogodak odluke zabio je Mislav Oršić u 30. minuti, no najveći dio posla napravio je Kristijan Jakić. Nakon što je osvojio loptu na sredini terena, povukao je kontru, te uposlio Petkovića koji mu je vratio loptu, da bi Jakić asistirao Oršiću koji s 11 metara precizno pogodio za vodstvo.

Dinamo je u prvoj utakmici, odigranoj prije sedam dana u Rusiji, stekao veliku prednost, a potom u uzvratu mudrom igrom potvrdio prolaz.

Rusi su u Zagreb doputovali bez svog najboljeg napadača Šveđanina Marcusa Berga, a Murat Musajev je za zagrebački ogled promijenio golmana. Nakon što je prvi vratar Matvei Safonov već neko vrijeme izvan stroja, a Jevgeni Gorodov nije zadovoljio u prvom susret, priliku na vratima dobio je Stanislav Agacev kojem je to bila prva službena utakmica za ruski sastav.

Krenulo je “vatreno”, gosti su zaprijetili već u prvoj minuti, uzvratio je Ivanušec minutu kasnije udarcem sa 20-ak metara, no Agacev je obranio.

U 10. minuti je iz slobodnog udarca zaprijetio Oršić, no ruski vratar nije imao problema. Devet minuta kasnije sjajno je opalio Ivanušec, ali je Agacev još jednom bio spreman.

U 28. minuti priliku su imali i gosti, no Livaković je zaustavio Wandersonov udarac s ruba kaznenog prostora. Dvije minute kasnije Dinamo je poveo.

Najveći dio posla napravio je Kristijan Jakić koji je osvojio loptu na sredini terena, te povukao kontru. Uposlio je Petkovića koji mu je vratio loptu, a na kraju je Jakić asistirao Oršiću koji s 11 metara precizno pogodio za vodstvo Modrih. Bio je to Oršićev 14. europski gol

U samoj završnici gosti su imali lijepu priliku za izjednačenje. Uspjeli su nogometaši Krasnodara dugom loptom doći do šesnaesterca, Ionov je poslao povratnu loptu za Cabellu koji je pucao pokraj gola.

Prvo uzbuđenje u nastavku vidjeli smo u 57. minuti, kada je Jakić pucao s ruba kaznenog prostora, no lopta je od bloka završila u korneru.

Dinamo je u drugom poluvremenu prepustio posjed gostima vrebajući priliku iz kontri. Iz jedne takve u 79. minuti zaprijetio je Jakić, ali je pucao preko gola. U 86. minuti uzvratio je Sulejmanov, no Livaković se nije dao iznenaditi.

Ždrijeb parova osmine finala održat će se u petak u sjedištu Europske nogometne federacije (UEFA) u Nyonu.

U ovoj fazi natjecanja nema nositelja, a međusobno mogu igrati i klubovi iz istih zemalja. Tako “Modrima” prijete velikani kao što su Arsenal, Tottenham, Ajax, Rangers, Roma, Manchester United….

Prve utakmice osmine finala su 11. ožujka, a uzvrati su tjedan dana kasnije. Četvrtfinale se igra 8. i 15. travnja, dok su polufinala 29. travnja i 6. svibnja.

Ove sezone finale je 27. svibnja u Gdanjsku.

DINAMO – KRASNODAR  1-0

ZAGREB. Stadion Maksimir – bez gledatelja; Sudac: Halil Umut Meler (Turska);

Strijelci: 1-0 Oršić (30)

Žuti kartoni: Majer / Vilhena

Crveni karton: –

DINAMO: Livaković – Ristovski, Theophile-Cathrine, Lauritsen, Gvardiol – Ademi, Jakić, Majer (od 69. Mišić) – Ivanušec (od 83. Atiemwen), Oršić, Petković (od 86. Gavranović)

KRASNODAR: Agacev – Smolnikov (od 69. Sulejmanov), Martinović, Kaio, Černov – Gazinski (od 68. Ari), Cabella, Vilhena (od 60. Olsson) – Ionov, Wanderson, Claesson

Hina