Home Izdvojeno Raspudić: Izbor Burić Pejčinović izravna šteta za vitalne hrvatske interese

Raspudić: Izbor Burić Pejčinović izravna šteta za vitalne hrvatske interese

by Ante R.

Mostov zastupnik Nino Raspudić izrazio je u petak “opravdanu sumnju” u korisnost izbora Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, navodeći da je njezin izbor izravna šteta za vitalne hrvatske interese.

Da “opravdano” sumnja u korist izbora bivše potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Raspudić je rekao u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

“Štoviše, mislim ne samo da je taj izbor uzaludan, nego žalim za činjenicom da je cijela diplomatska mreža ugasila motore i tapkala na mjestu najmanje pola godine kako bi svi diplomati lobirali za visokoplaćenu funkciju Pejčinović-Burić”, istaknuo je.

Zapitao se što Hrvatska ima od njenog izbora, pa odgovorio: “Ne da nemamo ništa, nego danas imamo izravnu štetu za vitalne hrvatske interese”.

Vijeće Europe zagovara ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH

Ocijenio je da “nikad agresivnije Vijeće Europe” zagovara ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH, što je ustavna kategorija.

“Imamo jasnu poruku institucije na čijem je čelu Pejčinović-Burić prema kojoj je vrijeme da BiH prijeđe na drugačiji, moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima”, rekao je zastupnik.

Protumačio je kako su to riječi “trećerazrednog diplomata”, šefa Uprave za ljuska prava tog vijeća, nakon petodnevne virtualne posjete BiH.

Raspudić je izrazio nadu da će Vlada i resorno ministarstvo znati reagirati te da se ubuduće na funkcije, kakva je ona Pejčinović Burić, neće kandidirati ljude “koji izravno ili neizravno blagoslivljaju štetne dokumente i dozvoljavaju da se njihovom narodu radi o glavi”.

Hina