Home VijestiDogađaji Vinkovci: Obilježen Dan udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić”

Vinkovci: Obilježen Dan udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić”

by Ante R.

– Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu gdje je prije Domovinskog rata bio Omladinski dom u kojem se na početku rata bio Stožer HOS-a, u Vinkovcima je u ponedjeljak obilježen Dan Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić”.

U spomen na članove HOS-a Darka Rušanca, Vladu Kneževića i Ivicu Bošnjaka, poginule 1. ožujka 1992. u nerazjašnjenoj eksploziji u podrumu Omladinskog doma u središtu Vinkovaca, vijence su položili i svijeće zapalili njihovi suborci, članovi obitelji, izaslanstva HSP-a, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

Predsjednik Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” iz Vinkovaca Ivica Zupković istaknuo je kako se eksplozija u podrumu Omladinskog doma dogodila 1. ožujka 1992., a toga je dana bio najavljen i posjet tadašnjeg predsjednika HSP-a i zapovjednika HOS-a Dobroslava Parage Vinkovcima.

“Poginulo je troje naših pripadnika, a ranjeno njih osam. Za eksploziju nisu krivi Srbi, već Hrvati”, ustvrdio je Zupković i rekao da će Udruga tražiti da se odgovorni za podmetanje eksploziva u Omladinskom domu procesuiraju i kazne.

Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice koja je neprestano bila pod topničkim napadima i udarima, prošlo je 1100 branitelja od kojih je 38 poginulo, a 298 ih je ranjeno.

Hina