Home Izdvojeno Stigla pravomoćna presuda: Tomislav Karamarko nije bio u sukobu interesa i Povjerenstvo nije imalo osnove za donošenje odluke

Stigla pravomoćna presuda: Tomislav Karamarko nije bio u sukobu interesa i Povjerenstvo nije imalo osnove za donošenje odluke

by Ante R.

Presudom Upravnog suda od 24 veljače 2021 godine Tomislav Karamarko dobio je pravnu statisfakciju da je Povjerenstvo pod predsjedanjem Dalije Orešković donijelo nezakonitu i po Tomislava Karamarka štetnu odluku koja je direktno utjecala na njegov osobni tako i politički život.

Upravni sud navodi u svojoj presudi:

I. Poništava se odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske Broj: 711-1-1008-P-163/16-36-1 od 15 lipnja 2016.

II. Poništava se odluka o pokretanju postupka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske Broj: 711-1-834-P-163/16-09-1 od 18 svibnja 2015.

III. Nema uvijeta za pokretanje postupka za odlučivanje o sukobu interesa tužitelja zbog povrede načela djelovanja.

Ovom presudom Tomislav Karamarko nema nikakvih prepreka za ponovni ulazak u politiku i obnašanje javne funkcije.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u lipnju 2016. donijelo odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, sudjelujući o raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om, bio u potencijalnom sukobu interesa te da je povrijedio načela djelovanja obnašanja dužnosti. Karamarko je, konstatiralo je Povjerenstvo, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko iz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

U veljači 2020. godine Karamarko je podignuo ustavnu tužbu protiv odluke Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju “savjetnica”

Ustavni sud je uvažio tužbu Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.